Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Zuringhof wint VKG Architectuurprijs

tilleman_20160628_0047

De winnaar van de VKG Architectuurprijs 2018 in de categorie Renovatie is het pilotproject Zuringhof in Tilburg. Bij dit Nul Op de Meter-project is met behulp van minimale middelen een maximaal resultaat bereikt. De gevel is voorzien van gevelisolatie met een opvallende, groene gevelbekleding.

Tot aan de renovatie was het appartementencomplex een typisch gebouw van zijn generatie, zowel energetisch als qua uiterlijk. Door een combinatie van een gevelisolatisysteem en Sto-Ecoshapes werd het gebouw op beide fronten opgewaardeerd. Daardoor is Zuringhof zowel letterlijk als figuurlijk een groene blikvanger in de wijk.

Zichtbare verandering

Door Zuringhof aan de buitenzijde te isoleren werd het mogelijk om het gebouw een heel andere uitstraling te geven. Ook omdat het geen prefab NoM-project was en architect Arno Kolen niet gehinderd werd door modulematen. Dat stelde hem in staat om iets unieks te creëren. “Als een gebouw zo drastisch verandert mag dat ook aan de buitenkant zichtbaar zijn”, vertelt hij. “Daarnaast wilden we niet alleen Zuringhof van een nieuwe uitstraling voorzien, maar - nóg belangrijker - de hele wijk een nieuwe impuls te geven.” De jury van de VKG Architectuurprijs benoemt dat ook in de keuze. Zij hopen op de wijktransformatie, met als voorbeeld de Zuringhof.

Driedimensionale gevel

Kolen legt uit dat eenzijdige jaren 70 wijken ankerpunten nodig hebben voor de oriëntatie. Maar ook dat bewoners zo extra waardering krijgen voor hun omgeving. “We wilden een statement maken door een andere, herkenbare én mooie woonomgeving te realiseren. In eerste instantie keken we naar stucwerk, maar de keuze viel uiteindelijk op Sto-Ecoshapes omdat we daarmee een hele nieuwe huid konden creëren.” De architect legt uit dat de groene kleur refereert aan het kruid zuring, waaraan het gebouw zijn naam ontleent. “Daarnaast boden de prefab stucvormen de mogelijkheid om de gevel driedimensionaal te omkleden. Door het kleurgebruik én de combinatie van een specifiek patroon, ronde vormen en diepe neggen krijgt de gevel meer uitstraling en het complex een ‘aaibaar’ karakter.”

Sto-Ecoshapes

dsc_0014

Vorm, kleur en textuur - bepaal zelf hoe uw gevel eruit ziet. Custom made gevelbekleding van Sto.