Terug

Van Erpweg & Van Houtenweg, De Bilt (NL)

Project

Van Erpweg & Van Houtenweg

Gereed

2017

Architect

agNOVA

Applicatie

VAB Afbouw Groep BV

Opdrachtgever

SSW Wonen

Producten

StoTherm Classic, Sto-Steenstrips

Foto's

Herbert Wiggerman

Woningstichting SSW en het team van 'De Verduurzamers' hebben een waanzinnig mooie prestatie neergezet: in Utrecht staat de eerste nul-op-de-meter portiekflat van Nederland!


De jaren '60 woningen in de Bilt moesten een metamorfose ondergaan. Voor de renovatie waren doelen gesteld als: een comfortabeler woongenot voor de bewoners en lagere energielasten. Het goede nieuws is dat deze doelen zijn gehaald! Sterker nog, één van de twee gerenoveerde flats is zelfs een Nul-op-de-Meter portiekflat. Wat houdt dit in? De installaties die in de woningen zitten, wekken net zoveel energie op als dat ze verbruiken. Dit is niet alleen de winst van installaties, maar een slimme combinatie van goede gevelisolatiesystemen, zonnepanelen, extra dubbelglas, balansventilatie in combinatie met warmteterugwinning en collectieve warmtepompen.


In de hele periode, van initieerfase tot en met de uitvoering, zijn de bewoners nauw betrokken geweest. Sterker nog: de bewoners hebben de hele renovatie meegemaakt vanuit hun eigen woning. Zij konden namelijk bij deze renovatie aan de gevel gewoon blijven wonen. In de komende jaren zullen de bewoners ook betrokken blijven en zullen de ervaringen (en de 'harde gegevens') geëvalueerd worden. Een mooi voorbeeld van samenwerking.

Locatie

Hoe betrokken zijn de bewoners?

bewonersc

Deze portieketagewoningen bleven bewoond tijdens de renovatie. Wat vonden zij daarvan? Lees er alles over op de website van Bewoners Communicatie.