Terug

De Lantaarntjes, IJmuiden (NL)

Project

De Lantaarntjes

Gereed

2013

Architect

CASA Architecten, Amsterdam

Applicatie

BGI Stukadoors, Volendam i.o.v. Van Lith Bouwbedrijf, Beverwijk

Opdrachtgever

Woningbedrijf Velsen, IJmuiden

Producten

StoTherm Classic

Foto's

CASA Architecten

Aan de rand van de duinen, vlakbij de zee en uitkijkend op de haven van IJmuiden: deze prachtige groene en wijds opgezette omgeving is het decor van de succesvolle renovatie van De Lantaarntjes. Deze 72 na-oorlogse woningen zijn 66 jaar geleden als middenstandswoningen gebouwd: de zijde van de Orionweg waaraan de woonblokken zich bevinden, wordt de “hoedenkant” genoemd. Dit in tegenstelling tot de “pettenkant” aan de overkant van de straat waar de arbeiders met blauweboordbanen woonden. Sloop van deze karakteristieke portiekwoningen was een serieuze optie, maar dankzij een actieve bewonerscommissie koos Woningbedrijf Velsen uiteindelijk toch voor ingrijpende renovatie.

In december 2013 werden de eerste twee van de drie portiek-etage blokken opgeleverd, die volledig bestemd zijn voor sociale huur. Het derde blok bestaat uit koopappartementen. De woningen werden oorspronkelijk gebouwd voor gezinnen tot 7 personen. Door de indeling anders te organiseren, heeft CASA Architecten de woningen getransformeerd tot ruime driekamerwoningen van 80 tot 90 m2. De woonkamers met eetkeuken lopen van gevel tot gevel, waardoor de ruimtelijkheid vergroot wordt en de lichttoetreding gedurende de hele dag optimaal is. Bijzonder aan de woningen is de ruime buitenruimte waarvan alle appartementen voorzien zijn, het zij een dakterras of een afsluitbare buitenkamer.

De sobere maar fraaie detaillering van de gemetselde gevels is ondanks diverse onderhoudsbeurten grotendeels behouden gebleven. Het herstellen van het oorspronkelijke gevelbeeld stond voorop en daarom werd de voorzijde enkel restauratief aangepakt. De achtergevels werden volledig geïsoleerd met een StoTherm Classic systeem. Dit levert een krachtige combinatie op in het gevelbeeld: de karakteristieke uitstraling van de bakstenen gevels aan de voorzijde, met een moderne en hoogwaardig geïsoleerde gevel aan de achterzijde van het complex.

Locatie