Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Villa, Ermelo (NL)

Project

Villa

Architect

Architectuurstudio Haver, Amsterdam

Applicatie

Lenferink Afbouw BV, Lemelerveld

Producten

StoTherm Classic, Stolit K

Foto's

Ilco Kemmere

Een bestaande bungalow uit 1962 is door architecte Angelique Haver getransformeerd tot een moderne villa. Om te voldoen aan de huidige normen is de woning aan de buitenzijde voorzien van isolatie en wit stucwerk. Door het inpakken worden alle verspringingen in het metselwerk, de hemelwaterafvoeren, de dakrand en de zonwering afgedekt. Zo ontstaat een nieuw beeld met een moderne frisse uitstraling.

Het nieuwe ontwerp gaat uit van twee zichtlijnen, die elkaar kruisen in de woonkamer: het hart van de woning. In de woning worden doorbraken gemaakt om de zichtlijnen te versterken. Het zorgt voor meer ruimtelijkheid in de villa.

In oost- westrichting wordt de woning gekoppeld aan de carport met een overkapping, hier bevindt zich de nieuwe entree. In noord- zuidrichting komt de oude entree te vervallen en wordt de vrijgekomen ruimte bij de woonkamer betrokken. De naastgelegen wanden worden opgedikt tot kastenwanden en vormen de nieuwe bibliotheek. De zichtlijn wordt in de voorgevel benadrukt door een groot raam die uit de gevel steekt.

De bestaande kozijnen worden geschilderd in antracietgrijs en vormen hiermee een onderdeel van het glas: er ontstaat een beeld van een witgestucte gevel met gaten. Het benadrukt de oorspronkelijke opzet van de villa: een massieve dichte gevel aan de voorzijde en een transparante open gevel aan de achterzijde. Aan de onderzijde wordt de gevel voorzien van een plint van zwart bitumen. De plint ligt verdiept ten opzichte van de gestucte gevel, het suggereert dat de woning zweeft ten opzichte van het maaiveld. De nieuwe entree wordt afgewerkt met western red cedar. Dit materiaal geeft een warm accent aan het geheel.

Locatie