Terug

Kunstvereniging, Diepenheim (NL)

Project

Kunstvereniging

Gereed

2013

Architect

Ten Dam Architects, Diepenheim

Applicatie

Fleurbaaij Totaal Afbouw, Aalten

Producten

StoTherm Classic, Stolit Milano, StoColor Lotusan® G

Foto's

Norbert Duijvelshoff

Dat een klein stadje groots kan zijn, bewijst het Overijsselse Diepenheim. In het midden van Diepenheim is namelijk een toonaangevende Kunstvereninging te vinden die huisvest in een opvallend modern gebouw. Onlangs werd dit expositiegebouw voor hedendaagse kunst gerenoveerd en verbouwd naar ontwerp van ten dAm Architecten.

Het gebouw dateert uit de jaren ’80 en is gesitueerd in een woonwijk die voornamelijk is opgetrokken uit rode bakstenen. Niet alleen is de exposieruimte uitgebreid naar de eerste verdieping, ook is het aanblik van het gebouw drastisch verbeterd. De oorspronkelijke betonstenen gevel heeft namelijk een ware metamorfose ondergaan: door de toepassing van gevelisolatie kreeg deze Kunstvereninging niet alleen een nieuwe jas, maar ook een nieuwe look.

“Het gebouw heeft van oorsprong een duidelijke, sculpturale en krachtige vorm, en is sterk ingebed in zijn stedelijke context. De nieuwe ruimte op de hoek is zorgvuldig in de bestaande contour ingepast. Het gebouw sluit aan op het profiel van de straat. Het gebouw is bewust lager aan een zijde en hoger aan de zijde van het voormalige raadshuis. Door de nieuwe huid krijgt het gebouw een sculpturale uitdrukking die de plastische vormen benadrukt.” (Bron: ten dAm Architecten)

Het gebouw is voorzien van een StoTherm Classic systeem, dat werd afgewerkt met meerdere lagen Stolit Milano (geschuurd). Deze lagen lijken mee te kleuren met de veranderingen van het weer. Aan de grijze sierpleister is een lichte rode tint toegevoegd, waardoor het gebouw aansluit met het straatbeeld dat voornamelijk bestaat uit rode bakstenen. De subtiele vegen in de toplaag breken het licht op het oppervlak op subtiele wijze.





Locatie