Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Nog 1.000 dagen te gaan

Om de duurzaamheidsdoelstellingen te halen, wordt met man en macht gewerkt. Nog maar drie jaar rest ons om corporatiewoningen te voorzien van een B- of C-label. De eindsprint is spannend en steeds meer renovatieprofs vragen zich buiten adem af: Hoe ga ik dit redden? Terwijl ik wel eens denk: hoe voorkomen we dat deze wedren zich over dertig jaar herhaalt als we teruggrijpen op oplossingen uit de vorige eeuw?

Toekomstbestendig en verduurzaming, ik kom deze woorden in veel varianten tegen. Te pas en te onpas, zou ik bijna zeggen. Afhankelijk van hoe de termen ons het best schikken, trekken we een laatje open en shoppen we selectief. Terwijl als iedereen de breedste definitie gebruikt, we een eind op de goede weg zouden zijn. Dan maken we namelijk gebruik van materialen die lang meegaan en een minimale milieufootprint hebben, zorgen we dat mensen lang van hun huis kunnen genieten én beperken de CO2-uitstoot tot een minimum. Tot zover deze mooie droom, want de werkelijkheid is helaas vaak anders. Neem de gevelisolatie. Om op het gewenste label uit te komen, worden massaal spouwmuren gevuld, terwijl met een spouwvulling slechts een Rc van circa 1,5 bereikt wordt. Het is of we mensen een zwart/wit-televisie met antenne aanbieden terwijl er al lang smart-tv’s zijn. En dat terwijl er al lang veel betere gevelisolatiesystemen voor handen zijn. Dat we daar als sector niet op worden aangesproken heeft een goede reden: isolatie is onzichtbaar. Het levert cijfermatige winst op, maar geen mens die dagelijks naar zijn bankafschriften tuurt of juicht als een hogere Rc-waarde wordt gescoord.

Dus ploeteren we voort. We denken aan de dag van vandaag, terwijl de toekomst nog maar een paar nachten slapen van ons verwijderd is. We willen al helemaal niet wakker liggen en denken aan het werk dat ons straks te wachten staat als alle gebouwen energieneutraal moeten zijn. Toch pleit ik ervoor dat we dat wel doen. Grote renovaties en onderhoudsklussen kennen namelijk een doorlooptijd van 30 jaar. Als we nu een spouw isoleren op het niveau van de jaren 80, dan bieden we een oplossing aan die bij de volgende renovatieronde ruim een halve eeuw oud is. Om u een idee te geven: het is alsof we vandaag een nieuwbouwwoning opleveren met een steensmuur. Terwijl dat helemaal niet nodig is. Isolatie is namelijk geen verouderde Cv-ketel. Dus pak die handschoen op en realiseer mooie en energiezuinige gevels die over 30 jaar ook de toets doorstaan. Daarmee voorkomt u veel dubbel werk en bovendien zitten bewoners en dan ook voor 2020 al warmpjes bij.

Deze blog is geschreven door Norbert Duijvelshoff, Senior Projectmanager en Passiefhuis specialist bij Sto Isoned.

Bouwbeurs | 12.04.2017

Deze expertpost is geschreven voor Bouwbeurs, door Norbert Duijvelshoff.