Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Aanvullend pluggen

What's behind: Gevelisolatie van Sto (deel 3)

In de reeks 'What's behind - Gevelisolatie van Sto' lichten we alle stappen toe die te maken hebben met de verwerking van gevelisolatie. We willen de professional in deze derde editie attenderen op het aanvullend pluggen.

Wanneer moet ik aanvullend pluggen?

In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn om isolatieplaten, of tot en met de mortelweefsellaag aanvullend te pluggen. In de praktijk zijn er drie situaties waarbij aanvullend pluggen noodzakelijk is.

  • 1. Wanneer er sprake is van een ondergrond waar met alleen lijmen onvoldoende hechting kan worden verkregen.
  • 2. Indien een gemeente eist dat er aanvullend wordt geplugd bij toepassing van buitengevelisolatie.
  • 3. Wanneer er gekozen is voor een keramische afwerking op STV (StoTherm Vario).

Conform de BRL 1328 / URL 0735 dient (indien noodzakelijk) naast het verlijmen van de isolatieplaten per m² aan te brengen isolatieplaat gerekend te worden met het aanbrengen van 4 stuks Sto-pluggen. Indien de start van het systeem met een sokkelprofiel wordt uitgevoerd vervalt de onderste rij pluggen.Advies

Een mechanische bevestiging dient direct, of na tenminste 48 uur, na het aanbrengen van de isolatieplaten te worden aangebracht bij toepassing van een minerale lijmmortel Sto-Baukleber. Een mechanische bevestiging dient na tenminste 2 uur, na het aanbrengen van de isolatieplaten te worden aangebracht bij toepassing van de Sto-Turbofix Mini.

Standaard worden Sto-Slagschotelpluggen geadviseerd. De geadviseerde lengte van de Sto-Slagschotelpluggen in een betonnen ondergrond is: systeemdikte + minimaal 35 mm. Voor in gasbeton: systeemdikte + minimaal 65 mm. De plughuls van de Sto-Slagschotelplug heeft een diameter van Ø 8 mm, en een schoteldiameter van 60 mm. Om aftekening van de pluggen in de eindafwerking te voorkomen kan gekozen worden voor de Sto-Thermoplug of de Sto-Ecotwist. De Sto-Ecotwist kan in één lengte van 100 – 400 mm dikke isolatie toegepast worden. Hiermee voorkom je dat er veel verschillende maten pluggen op voorraad liggen. Bij keramische afwerkingen kunnen alleen de Sto-Slagplug en Sto-Thermoplug worden toegepast.

Zoals we de situaties net schetste, dient er op de volgende wijze te worden geplugd.

  • Bij situatie 1 is pluggen door de plaat meestal voldoende, tenzij er sprake is van een keramische afwerking.
  • Bij situatie 2 hangt dit af van de voorschrift van de leverancier van het systeem.
  • Bij situatie 3 moet er door de mortelweefsellaag worden geplugd.

Overzicht pluggen

Plug Europese technische goedkeuring Ondergrond
Sto-Thermoplug II UEZ 8/60 04/0023 A- Beton
B - Massieve baksteen
C - Holle baksteen
D - Lichtgewicht beton
E - Cellenbeton
Sto-Ecotwist 10/0208 A- Beton
B - Massieve baksteen
C - Holle baksteen
D - Lichtgewicht beton
E - Cellenbeton
Sto-Slagschotelplug ECO T SK-01 8/60 11/0192 A- Beton
B - Massieve baksteen
C - Holle baksteen
D - Lichtgewicht beton
E - Cellenbeton

Bent u al benieuwd naar het volgende onderwerp? In de volgende editie 'What's Behind - Gevelisolatie van Sto' komt er weer een nieuw onderwerp aan bod. Heeft u vragen of wilt u advies van één van onze professionals? Dan kunt u gebruik maken van ons contactformulier.