Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Architectuur Biënnale in het oosten

dscf6134_e1530821042556

Negen Zwolse architectenbureau's zijn samen aan de slag gegaan met de Zwolse Architectuur Biënnale. De stad krijgt hiermee voor vier dagen een bijzondere architectonische touch, een beleving voor de bezoeker van het centrum. De normaal gesproken nauwe en niet opvallende steegjes, maken plaats voor diverse architectuurelementen. Van zwevende huisjes tot aan nieuwe torentjes. Op 5, 6, 7 en 8 juli 2018 organiseerden deze architectenbureau's de derde editie van de biënnale.

Bijzonder klein

Als men in de binnenstad van Zwolle loopt, zijn de smalle steegjes verscholen tussen de historische panden. Het thema, 'Architectuur in het nauw', is duidelijk letterlijk genomen door de uitvoerders, de deelnemende bureau's en organisaties. De kale stegen zijn omgetoverd tot inspirerende en eigenwijze kunstwerken. De stegen, in de normale situatie anonieme maar wel tot de verbeelding sprekende plekken, zijn tijdens de Biënnale onderworpen aan die zelfde verbeelding en gezamenlijk omgevormd tot een nieuwe stedelijke ruimte met een verhaal. De stegen geven deze dagen ruimte aan ander gebruik, voor een verhaal, voor theater, voor spektakel.

Architectenbureau 19 het atelier heeft ook een bijdrage geleverd aan de tijdelijk 'venieuwde' steegjes. Een bijzonder huisje in één van de steegjes zweeft de Sassenstraat in. Op de huisjes zijn minerale steenstrips gebruikt, om het huisje ook echt een Hollands uiterlijk te geven. Bouwer Salverda verzorgde de constructie en uitvoering van het object.

Een programma vol architectuur
Naast de metamorfose van de tien stegen, is er tijdens de Architectuur Biënnale Zwolle vier dagen lang een gevarieerd programma van lezingen, theater en muziek te vinden in de stegen. Op vrijdagavond 6 juli werd de Architectuur Biënnale officieel geopend tijdens de Officiële Kick-off van 20.00 – 22.00 uur in Theater Odeon Zwolle. Na de Biënnale zijn de stegen weer in originele staat teruggebracht.