Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Nul-op-de-Meter met behoud van karakter

In Stadskanaal ligt de wijk Maarswold. In deze ruim opgezette wijk met veel groen renoveert woningbouwcorporatie Lefier met Dura Vermeer ruim 200 eengezinswoningen naar Nul-op-de-Meter woningen. Om deze ambities waar te maken worden alle huizen voorzien van nieuwe ventilatie- en verwarmingssystemen, nieuwe daken met zonnepanelen en nieuwe kozijnen en goed geïsoleerde gevels. Maar met behoud van het oorspronkelijke karakter, want de bewoners zijn erg tevreden over hun woonomgeving.

Vaak wordt bij renovatie gedacht aan een heel nieuw straatbeeld. En eerlijk is eerlijk: soms zijn wijken daar ook aan toe. In Stadskanaal speelde dat niet. De bewoners waren en zijn tevreden over hun ruim opgezette wijk met veel groen. Daarom was het uitgangspunt van de woningbouwcorporatie: de huizen toekomstbestendig renoveren, maar met behoud van karakter.

Dat neemt niet weg dat maatregelen om de woningen te transformeren naar Nul-op-de-Meter ingrijpend zijn. De hele gebouwschil wordt vernieuwd én door de werkzaamheden wordt het woongenot tijdelijk een stuk minder. Maar doordat Dura Vermeer en Lefier persoonlijk met iedereen in gesprek gingen en de bewoners betrokken bij de renovatie, stemde 70% al snel in met de plannen.

In de zomer van 2018 zijn de werkzaamheden afgerond. Wie dan door de wijk loopt zal hem nog steeds herkennen. Weliswaar is de bouwschil helemaal gereed voor de toekomst, maar de uiterlijke verschijning van de woningen is een knipoog naar het verleden. Dat werd mogelijk door de gevelisolatie op de kopgevels af te werken met minerale steenstrips, terwijl de voor- en achtergevels zijn voorzien van stucwerk in lichtgrijs. Net als in het oorspronkelijke gevelontwerp komen daardoor de nieuwe witte kozijnen helemaal tot hun recht.