Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Prinsenpoort, Rotterdam (NL)

Project

Prinsenpoort

Gereed

2018

Architect

Rutten van der Weijden , Rotterdam

Applicatie

IJsselmonde VOF, Rotterdam

Opdrachtgever

Van Wijnen, locatie Dordrecht

Producten

StoTherm Classic met Sto-Steenstrips

Foto's

Arjan van Nieuwkoop, Rotterdam

Wie aan de 's-Gravenweg in Rotterdam een flinke wandeling maakt, zal niet ervaren dat hij of zij op ongeveer 10 minuten van het centrum van Rotterdam loopt. De rustieke weg met een flink aantal rijksmonumenten straalt pure rust uit. Wie van die rust in de Randstad wilt genieten, zal dat vinden in de transformatie van twee kantoorpanden: Prinsenpoort.

In de groene wijk stonden twee grote, maar verouderde kantoorpanden. Vastgoedonderneming Accresco heeft de mogelijkheden van deze panden goed onder de loep genomen en stelde een transformatie voor. Uit de twee kantoorpanden is het mogelijk om 91 appartementen, een commerciële ruimte en een gesloten binnentuin te creëren.

Bijzondere locatie
De twee panden staan aan de rand van een bijzondere wijk. Een wijk waarin veel groen en water is opgenomen. Door tal van bruggetjes en een diversiteit aan flora en fauna, doet deze wijk denken aan de dorpelijke sfeer die we kennen uit het zuiden en oosten van Nederland. Omringd door tal van grote, vrijstaande woningen en villa's, die eveneens gebouwd zijn met een rustiek karakter. De wijk rondom de getransformeerde kantoorpanden is ruim opgezet en heeft oog voor zowel jonge, startende gezinnen als volwassen en ouderen.

De transformatie zorgde ook voor de aanpak van de binnentuin van de gebouwen. Deze is alleen toegankelijk voor de bewoners van de 91 appartementen. De bewoners hebben zelf geen buitenruimte die direct verbonden is aan hun woongedeelte en kunnen daarom genieten van aangrensende meertje. De grote en volle bomen zorgen voor perfecte schaduw op de zonzijde van het binnentuintje, waardoor het aangenaam vertoeven is.

De complexen zijn voorzien van een mooi uitzicht richting de skyline van Rotterdam, en de 's-Gravenweg, waardoor een gevoel van stedelijk wonen wordt gecombineerd met de rustieke wijk. Vlak bij kan men zo de snelweg op en zijn er een aantal wegen die het vermakkelijken om snel te bewegen. Daarnaast is er op loopafstand een metrostation en is het centrum op ongeveer 10 minuten binnen handbereik. Een privé-parkeerterrein ligt voor de deur.

Goed wonen
De vastgoedonderneming en aannemer hebben beiden gekeken naar de juiste maatregelen om de woningen zo comfortabel mogelijk te maken, maar wel met alle luxe die men graag wilt. De appartementen verschillen van ruimte: van 47 tot en met 70 vierkante meter. Door gebruik te maken van veel glas zijn de appartementen erg licht van binnen en geven een ruim gevoel. Elk appartement is voorzien van HR++ glas. Daarnaast beschikken de appartementen over ClimaRad, een decentrale ventilatie met designradiator. De woningen zijn gasloos en zijn aangesloten op de stadsverwarming.

De gebouwen waren energetisch niet meer van deze tijd en verdienden een upgrade. Tegelijkertijd kon het uiterlijk veranderd worden, gezien deze niet meer paste in de huidige omgeving. De grauwe, grijze gevel is flink ingepakt met gevelisolatie. Daarna heeft architectenbureau Rutten van de Weijden een nieuw gezicht gemaakt, een fris design dat past in de buurt. Door te spelen met verbanden en kleuren is er een ontwerp uitgekomen dat expressief en subtiel combineerd, maar tegerlijktijd de moderniteit creëerd die de omgeving niet verstoord. Door minerale steenstrips werd de gevel mooier én energiezuiniger.

Locatie

Gevels vormgeven met minerale steenstrips

Dunne en lichte gevels creëren met een bakstenen uiterlijk. Door de productontwikkeling van nu bieden de Sto-Steenstrips niet alleen maar technische voordelen, maar is er ook een onbeperkte keuze uit kleuren en oppervlaktestructuren. Een mix van kleuren, verbanden en texturen bepalen het nieuwe gevelbeeld.