Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Dr. Plesmansingel, Amstelveen (NL)

Project

Dr. Plesmansingel

Gereed

2017

Architect

ag NOVA, Amersfoort

Applicatie

IJsselmonde VOF, Rotterdam

Opdrachtgever

QBuild

Producten

StoTherm Classic met Stolit K 1,5 + StoColor Lotusan G en Sto-Steenstrips (toegepast op dakrand en tussen kozijnen)

Foto's

Arjan van Nieuwkoop

Typische jaren 50 en jaren 60 appartementen in zeer verouderde staat: tijd voor vernieuwing. In een project waarbij 189 woningen moeten worden gerenoveerd, heeft woningcorporatie Eigen Haard besloten deze woningen te moderniseren. In bewoonde staat moeten alle appartementen future-proof worden opgeleverd.

Eind 2017 werden al drie appartementencomplexen opgeleverd. Strakke, witte gevels en traditionele gevels voorzien van minerale steenstrips tussen de kozijnen en op de dakrand hebben de sfeerimpressies waargemaakt. Het karakter van de gebouwen is behouden en vallen niet extreem op in de wijk.

Verandering van het uiterlijk

Bij de laagbouwflats werd het groot onderhoud in gemiddeld twaalf dagen uitgevoerd, bij de hellingbaanflats in gemiddeld vijftien dagen. Tijdens de bewonercommunicatiesessies kregen de bewoners de kans om bij het vervangen van de balkons te kiezen voor grotere balkons. De nieuwe balkons zijn in de vorm van een stalen stellage voor de gevels geplaatst en op een aantal plaatsen verankerd aan de bestaande betonconstructie. De meest sprekende verandering is het metselwerkuiterlijk dat is geïsoleerd en daarna is gepleisterd. De balkons van de B-vleugels zijn niet vervangen. De keuze lag bij de bewoners, maar hebben hier echter niet voor gekozen. Wel zijn hier de gevels nageïsoleerd om de koudebruggen te voorkomen. Plaatmateriaal met asbest in de gevels is verwijderd en vervangen door verticale Sto-Steenstrips. Dit is ook zo gedaan op plekken waar de spouw vol zat met specie tussen de nieuwe kozijnen. Hierdoor blijft het uiterlijk behouden en is de wijk klaar voor een duurzame toekomst.

Locatie