Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Wonen boven de Hoven, Delft (NL)

Project

Wonen boven de Hoven

Gereed

2015

Architect

Habeon Architecten, Roelofarendsveen

Applicatie

Heembouw, Roelofarendsveen

Opdrachtgever

Van Der Vorm Vastgoed, Rotterdam

Producten

StoTherm Classic voor prefab met Sto-Steenstrips

Foto's

Habeon Architecten / Heembouw, Roelofarendsveen

De Hoven Passage, hét overdekte winkelcentrum van Delft. Gelegen op de hoek van de Papsouwelaan en de Martinus Nijhofflaan staat dit winkelcentrum al sinds 2002 en is een centraal punt in de wijk 'Hoven'. In april 2014 startte een nieuw project, boven het winkelcentrum: Wonen boven de Hoven. De start van een project dat na mate van tijd steeds 'populairder' werd.

De woontoren die de opdrachtgever voor ogen had, zou bestaan uit 83 koop- en huurappartementen, verdeeld over 12 woonlagen. Het ontwerp moest uitgaan van de langdurige bruikbaarheid van de woningen. Een flexibel, maar ook snel bouwproces was van belang, gezien het enorme volume in een binnenstadse omgeving. De overlast moest flink beperkt worden. De bouwlocatie is middenin een woonwijk, waar tevens meer dan 60 winkels gevestigd zijn.

Succesfactor
De bouw van de eerste toren ging zeer voorspoedig. Binnen no-time werden er talloze huur- en koopaanvragen gedaan door geïnteresseerden. De vraag was groter dan het aanbod en inmiddels is woontoren nummer twee een feit: samen met de eerste toren zijn er ruim 160 woningen gebouwd. Beide woontorens kennen 13 verdiepingen, waarvan 1 verdieping waar winkelcentrum De Hoven Passage toegang biedt tot winkels, supermarkten en andere retailers. De woningen zijn verdeeld over drie woontypes. De woningen zijn tevens modulair. Men kan door eenvoudige aanpassingen twee woningen terugbrengen naar één groot appartement, en tevens andersom.

De start van de derde woontoren werd in juni 2017 gerealiseerd. De bouw begon even voorspoedig als de twee andere woontorens. De oplevering zal uiterlijk in juni 2018 zijn en dan kunnen nogmaals ruim 80 nieuwe appartementen worden bewoond.

Opgaan in de wijk
Hoewel de woontorens erg hoog zijn en al van ver te zien zijn, gaan de gebouwen toch goed op in de wijk. Het gigantische volume dat werd gecreëerd door deze opvallend grote gebouwen verstoord het rustige straatbeeld niet en dragen juist bij aan een dynamische omgeving. De woontorens zijn aan de buitenzijde bekleed met minerale steenstrips van Sto. De bruinige steenstrips hebben een lichtruwe strengpersstructuur, die mooi aansluiten op de vormgeving van de woontorens. Deze zijn niet te onderscheiden van een traditionele baksteen. De kleurnuances die zijn aangebracht versterken dat effect. Habeon Architecten waren verantwoordelijk voor de vormgeving van zowel de eerste, tweede en derde woontoren van Wonen boven de Hoven.

Dynamisch woongenot
Het project is gesitueerd in hartje Delft, of zoals de vastgoedeigenaar het verwoord: "Het centrum van Delft is uw voortuin, uw achtertuin is beplant met uitvalswegen". De rijkswegen A4 en A13 zijn snel bereikbaar en het openbaar vervoer stopt voor de deur. De appartementen zijn allemaal voorzien van portiekontsluiting met videofoon en hebben het politiekeurmerk 'Veilig Wonen'. Hiermee zijn de bewoners verzekerd van het beste woongenot.

Locatie