Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Parallelweg, Melick (NL)

Project

Parallelweg

Gereed

2014

Architect

2.0 architecten

Applicatie

Aannemersbedrijf Louis Scheepers

Opdrachtgever

VolkerWessels in opdracht van Wonen Limburg

Producten

StoTherm Classic voor prefab met Sto-Steenstrips

Foto's

Stroomversnelling

Als men op een grauwe dag de Parallelweg in Melick inrijdt, komen de zomerse kleuren door de grijze lucht heen: de gerenoveerde woningen in deze straat kunnen door hun blauwe, rode, gele of antracieten kleuren niet onopgemerkt blijven. Het project is onderdeel van Stroomversnelling Fase II, een slim project voor woningrenovaties om deze terug te brengen naar een energieneutraal niveau: Nul-op-de-Meter.

Voor de opdrachtgever Wonen Limburg zijn er vier woningen getransformeerd van oude en gedateerde rijtjeswoningen naar energiezuinige NoM-woningen. De huurders van de woningen hebben er veel voordeel bij: de woonlasten gaan niet omhoog, de energiekosten gaan omlaag én het wooncomfort neemt toe.

Warmpjes in de winter

Voor de renovatie was de gevel geïsoleerd met spouwisolatie. Door de toepassing van het gevelisolatiesysteem StoTherm Classic werd een RC-waarde behaald van bijna 9: een flinke opwaardering. Naast de geïsoleerde schil, is al het glas vervangen door isolerend tripple glass, zijn de kozijnen vervangen door kunststof elementen, is de deur geïsoleerd, is er kierdichting aangebracht, de zolder verwarmd en is het dak geïsoleerd.

Installatietechnisch is de oude VR-ketel met HT-verwarmingen de combitap vervangen door een individuele luchtwarmtepomp, die vele malen minder energie verbruikt. Daarnaast is er een gebalanceerde ventilatie met WTW (Renovent SKY 300) aangebracht, om de circulering van de binnenlucht om de juiste manier in controle te houden. De woningen zijn door alle maatregelen all-electric. Door de energiezuinige toepassingen te combineren met innovatieve oplossingen als 3D-woninginmetingen, een extern installatieportaal en gelijkstroom hebben deze woningen een stapje voor op de rest van de wijk.

Paradijsvogel in de woestijn
Dat de woningen opvallen is duidelijk. De buurt bestaat uit kleine woonblokjes, die over het algemeen een vrij Hollands uiterlijk hebben. Grauwige, zandkleurige bakstenen met de dakpannen die inmiddels hun beste tijd hebben gehad vormen het straatbeeld in de wijk. Door de renovatie van deze woningen, springt de Parallelstraat er stevig uit. De gevels van de vier woonhuizen zijn geïsoleerd en bekleed met onder ander Sto-Steenstrips. Een Hollandse look in felle kleuren. In opdracht van VolkerWessels heeft 2.0 Architecten het esthetische ontwerp gerealiseerd. Er is gekozen om binnen de huidige architectuurtekening van iedere woning een individuele woning te maken, zonder afbreuk te doen aan de saamhorigheid van het blok. Dezelfde componenten komen terug in o.a. de kozijnen, de luiken en de grafisch vormgegeven hekwerken.

Prefabricated maakt het makkelijker
Zowel de langsgevels als de kopgevels bestaan uit sandwichpanelen. Deze panelen zijn prefab - in een productiehal ontwikkeld. Grote voordelen hiervan zijn de geconditioneerde omstandigheden en de korte bouwtijd op locatie. Daarnaast is de arbeidsintensiviteit verbeterd voor de producent van de gevels. Het systeem, StoTherm Classic, is een flexibel en lichtgewicht gevelisolatie systeem op basis van EPS-isolatieplaat, dat zich perfect laat combineren met een prefab gevelelement. Dankzij de flexibele combinatie tussen isolatielaag en de gewapende pleisterlaag is het systeem zeer slagvast en scheurbestendig.

Locatie

Artikel

melick_5

In het relatiemagazine van Bouwbedrijven Jongen is een artikel gepubliceerd over deze Stroomversnelling-renovatie. Nieuwsgierig?