Terug

De Bosleeuw, Amsterdam (NL)

Project

De Bosleeuw

Gereed

2014

Architect

KAW Architecten

Applicatie

IJsselmonde VOF

Opdrachtgever

Stadgenoot

Producten

StoTherm Vario met keramisch gezaagde gevelsteen

Foto's

Norbert Duijvelshoff

De jaren ’40 look van toen, een isolatiesysteem van nu en een geïsoleerde gevel die klaar is voor de toekomst. In de renovatie van de woonblokken in de wijk Bosleeuw Midden was een belangrijke rol weggelegd voor een buitengevelisolatiesysteem van Sto, dat werd voorzien van keramische gevelsteen. Zo werd gehoor gegeven aan het uitgangspunt van deze grootschalige renovatie, namelijk het oorspronkelijke karakter van de woningen te herstellen met behulp van innovatieve producten en werkwijzen.

“Voor de toch al kleine woningen in dit Amsterdamse stadsdeel was binnenisolatie echt geen optie, mede door de bouwfysische beperkingen die zo’n oplossing met zich mee brengt”, vertelt Bas Boere. Zijn bedrijf IJsselmonde is gespecialiseerd in het aanbrengen van buitengevelisolatie in de breedste zin van het woord. Uit de enorme hoeveelheid beschikbare mogelijkheden die in de markt voorhanden zijn, bleek buitengevelisolatie de beste oplossing. “Zo werden zowel de isolatiewaarde van de gevels als de kwaliteit van het gevelbeeld in één handeling verbeterd”, vult Paulien Beitschat van Sto Isoned aan. “Dankzij deze aanpak wordt voor de meeste woningen energielabel B gehaald en een aantal woningen komt zelfs op label A.” In nauwe samenwerking met Mens-Zeist Bouw BV en KAW architecten stapten Sto en IJsselmonde in 2012 de ontwerpfase van de vier woningblokken in.

Uitgekiende detaillering is succesfactor
Al heel vroeg in de ontwerpfase klopte Mens-Zeist aan bij leverancier Sto. “Men was op zoek naar een oplossing om de karakteristieke uitstraling van de gevels te herstellen én een energetische upgrade van de woningen te realiseren. Gekozen werd voor een StoTherm Vario systeem met keramische steenstrips”, vertelt Beitschat. De kracht van het succes van deze renovatie zit in de uitstekende samenwerking tussen de diverse partijen. “Doordat we zo vroeg met het bouwteam om tafel zaten, hebben we met elkaar kunnen nadenken over de technische meest optimale detaillering. Dat werkt prettig én snel” aldus Boere. De jarenlange ervaring van IJsselmonde, aangevuld met goede detailleringen en een nauwkeurige planning, maakte het voor hen mogelijk één portiek per week op te leveren.

Bewoner blijft zitten
In bewoonde toestand werden de portiekwoningen blok voor blok gerenoveerd. IJsselmonde bevestigde het StoTherm Vario systeem direct op de bestaande gevels. Het isolatiemateriaal werd voorzien van een spanningsverdelende mortelweefsellaag, waar vervolgens de steenstrips één voor één op gelijmd werden. Om precies de gewenste karakteristieke uitstraling van de gevel te bereiken, koos KAW Architecten voor een speciaal op maat gebakken steen. Deze werd uitvoerig getest alvorens deze toe te passen. “Een gevel die voorzien is van steenstrips, mag niet te onderscheiden zijn van echt. De uitvoering en detaillering zijn hierin bepalend” aldus Beitschat. Maar niet alleen visueel is de renovatie geslaagd, meent Boere: “De bewoners hebben nu niet alleen een mooiere woning, maar ook een comfortabelere. De gevel is bovendien onderhoudsarm. Met deze keuze kunnen de woningen er weer tientallen jaren tegen.”

Locatie

Publicatie

Dezelfde architectuur verschillend gerenoveerd. Architectenweb Magazine publiceerde een uitgebreid artikel over de verschillende fasen in de renovatie van de Bosleeuw (november 2014).