Terug

Drieburcht Sportcomplex, Tilburg (NL)

Project

Drieburcht Sportcomplex

Gereed

2013

Architect

Venhoeven CS Architecture+Urbanism

Applicatie

Stukadoorsbedrijf IJsselmonde VOF

Opdrachtgever

Heerkens van Bavel Bouw

Producten

StoTherm Classic, Stolit K 1,5mm, StoColor Lotusan G, StoColor X-black

Een multifunctioneel sportcomplex, waar men komt om te sporten of te zwemmen. Een "stedelijk theater". Een wisselende sfeer, een plek waar je steeds terug komt. Sportcomplex De Drieburcht in Tilburg is een belangrijke spil in het wijkvernieuwingsplan Tilburg Noord. Venhoeven CS ontwierp een in het oog springend gebouw, voorzien van een spectaculaire gevel, waarin verschillende sportfaciliteiten onder één dak herbergen.

Het bijzondere gevelbeeld werd ontworpen door de Belgische artiest Jean-Luc Moerman, waarbij het zwarte motief op een witte achtergrond doet denken aan graffiti. Als een slang die zich over de gevel voortbeweegt straalt het gebouw kracht, snelheid en souplesse uit.

Gelegen in Tilburg aan het Wagnerplein werd sportcomplex Drieburcht gebouwd als onderdeel van een stadsvernieuwsingsproject om het gebied aantrekkelijker te maken voor de buurtbewoners. Het vier verdiepingen tellende sportcomplex biedt de bewoners van Tilburg Noord zo'n 12.000m2 aan sportfaciliteiten. Er is een wedstrijdzwembad met tribunes, een therapiebad en een recreatiebad. Daarnaast is er een fitnesscentrum en een gymzaal.

De doelstelling van het complex, namelijk het samenbrengen van- en het bewerkstelligen van interactie onder buurtgenoten, wordt aangemoedigd door de integratie van een café, een kinderdagverblijf en een beautysalon de Drieburcht. Precies zoals de architect het voor ogen had: "een stedelijk theater". Het concept van een open interieur geeft bezoekers de kans om verschillende activiteiten in verschillende ruimten van het gebouw te volgen. Ook in het interieur is een belangrijke rol weggelegd voor de opvallende zwart-witte geveltekening.

Locatie