Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

TivoliVredenburg, Utrecht (NL)

Project

TivoliVredenburg

Gereed

2013

Architect

AHH Amsterdam, Jo Coenen & Co Architects, Architectuurcentrale Thijs Asselbergs, NL-architects

Applicatie

Heijmans

Opdrachtgever

Gemeente Utrecht

Producten

StoTherm Classic

Foto's

Luuk Kramer

Het nieuw te ontwikkelen stationsgebied in Utrecht is alvast één parel rijker: het vernieuwde muziekcentrum TivoliVredenburg. Het complex werd ontworpen als een ‘kleine driedimensionale muziekstad met een grote architectonische diversiteit’, waarbij een samenwerking met diverse arhitectuurstudio’s resulteerde in niet alleen een culturele aanwinst voor de stad Utrecht, maar voor het gehele land.

Naar het ontwerp van AHH (www.ahh.nl) is een opvallend gebouw herrezen aan de Catharijnesingel. De aanleg van het nieuwe stationsgebied gaf de architect de kans het aanzicht van het Muziekpaleis te richten op deze belangrijke verkeersader in de stad. Aan de Catharijnesingel, die in de toekomst weer door water gekenmerkt zal worden, is tevens een groot terras gepland. Een 45 meter hoge glasgevel geeft passanten vrij zicht op de vijf concertzalen die zich in de vernieuwde muziektempel bevinden.

Van het oorspronkelijke gebouw, bekend als Muziekpaleis Utrecht dat in de jaren ’70 werd ontworpen door Herzberger, bleef de grote zaal behouden vanwege diens vormgeving en akoestiek. Het nieuwe TivoliVredenburg werd dan ook om deze zaal heen gebouwd. Een samenwerkingsverband tussen diverse architecten resulteerde in een volledig muziekcentrum inclusief een popzaal die Tivoli Oudegracht vervangt (ontworpen door Jo Coenen Architects & Urbanists), een zaal voor cross-over muziek (ontworpen door NL Architects) en een zaal voor jazzmuziek (naar ontwerp van Architectuurcentrale Thijs Asselbergs). AHH integreerde tevens een zaal voor kamermuziek.

De gevel van het imposante gebouw (45x68x46 meter) is overal anders: grote glasoppervlakken, betonelementen, composietelementen, beplating én het buitengevelisolatie systeem StoTherm Classic. Dit buitengevelisolatie systeem werd verwerkt in de rode en witte vlakken. De rode vlakken hebben de benaming ‘nietjes’ meegekregen vanwege de vorm.

Locatie