Terug

't Kotte, Hengelo (NL)

Project

't Kotte

Gereed

2012

Architect

MAS Architectuur, Rotterdam

Applicatie

Ter Woerds, Neede

Opdrachtgever

Welbions, Hengelo

Producten

StoTherm Classic met overgeschilderde Sto steenstrips

De 82 riante huurwoningen in de vooroorlogse wijk ‘t Kotte leken rijp voor de sloop. Gezamenlijk koos men voor behoud van deze bij de bewoners zo geliefde wijk in Hengelo. Geen renovatie, maar totale revitalisatie en optimalisatie van de woningen. Woningcorporatie Welbions, MAS Architectuur en bewoners sloegen de handen ineen voor behoud van deze riante huurwoningen. Resultaat? Energielabel B zonder dat de bewoners er hun huis voor uit hoefden.

De Tuindorpwijk ’t Kotte in het Twentse Hengelo vervult een belangrijke culturele rol voor de stad. Bij de bouw van deze wederopbouwwijk uit 1949 is gebruik gemaakt van stenen uit het oorlogspuin van de binnenstad. Bij de overwegingen voor de revitalisatie van de wijk, bestaande uit 82 eengezinswoningen en twee duplexwoningen, heeft de culturele waarde een belangrijke rol gespeeld.

Eerst werd de haalbaarheid onderzocht van drie scenario’s: levensduurverlengende renovatie, beperkte renovatie voor overbrugging van de resterende looptijd, of sloop en vervangende nieuwbouw. De Hengelose woningcorporatie Welbions koos voor de meest uitgebreide vorm van renovatie en ging terug naar het oorspronkelijke ontwerp, maar nu met een energielabel B in plaats van G. De uitstraling van toen is zelfs versterkt met nieuwe kozijnen voorzien van een Wienerpross systeem en buitengevelisolatie met V-groeven.

Gevelisolatie in stijl van toen
Zonder de oorspronkelijke cultuurhistorische uitstraling te verliezen, zijn de woningen grondig gerenoveerd. Een eerste analyse van de buitenschil bracht technische tekortkomingen van de woningen aan het licht. Zo bleek dat het dak in een slechte conditie verkeerde en niet of nauwelijks isoleerde. Evenals de buitengevels, die bestonden uit slecht geïsoleerde steensmuren met een pleisterlaag en metselwerk met muurverf. De buitenschil is verbeterd door toepassing van onder andere nieuw dakbeschot, pannen, goten en kozijnen. Daarnaast zijn dakramen en een vergrote dakkapel geplaatst om het wooncomfort van de bewoners te vergroten. Op de buitengevel is buitengevelisolatie aangebracht met een differentiatie van stucwerk en steenstrips voor het behoud van het uiterlijk van de wijk.

Verhoogd wooncomfort
Ook het interieur is grondig vernieuwd: douche, toilet en keuken zijn vervangen, riolering/afvoeren, ventilatie en elektra zijn verbeterd en waar nodig zijn plafond- en binnenwanden opnieuw afgewerkt. Ook konden de bewoners kiezen voor extra wooncomfort door plaatsing van tuindeuren, vergroting van de keuken en het vergroten van het toilet. De wijk ‘t Kotte is hiermee een uitstekend voorbeeld van een revitalisatie met verhoogd wooncomfort, terwijl de bewoners in hun huis konden blijven. Met behoud van de oorspronkelijke uitstraling van de wijk.

Locatie

Publicatie

Meer informatie over deze renovatie vindt u in onze speciale uitgave Waardebehoud. Klik hier om deze uitgave te bekijken.