Terug

Martini Ziekenhuis, Groningen (NL)

Project

Martini Ziekenhuis

Architect

Burger Grunstra Architecten Adviseurs, Alkmaar

Applicatie

Prostuc B.V. Afbouwbedrijf, Assen

Opdrachtgever

Martini Ziekenhuis, Groningen

Producten

StoTherm Vario, StoColor Lotusan® G

De uitbreiding van het Martini Ziekenhuis te Groningen is in lijn met de hoge eisen die gesteld werden: het nieuwe gebouw moet in staat zijn te voorzien in nieuwe medische ontwikkelingen gedurende de verwachte operationele levensduur van 40 jaar.

Architectenbureau Burger Grunstra Architecten Adviseurs bewandelt een nieuw pad met een flexibel gebruiksconcept en een consistent, modulair bouwsysteem. Acht enigszins afwijkende gebouwen zijn toegevoegd aan het bestaande ziekenhuisgebouw. De vorm van het gebouw is geïnspireerd door de vorm van twee chromosoomparen. De centrale entree heeft de vorm van glazen kernen in een ‘verbindingsruimte’.

‘Industrieel, flexibel en verwijderbaar’ zijn de doelen van een gezamenlijk programma geïnitieerd door Nederlandse ministeries met het primaire doel om innovatie in de bouwsector te promoten. Het ziekenhuis werd daarom gebouwd met behulp van prefab-elementen voor het vergemakkelijken van de latere verwijdering of toevoeging van onderdelen.

In tegenstelling tot de standaard bouwdiepte van 25 meter heeft de architect ervoor gekozen om zes van de acht gebouwen met een diepte van 16 meter te bouwen. Deze beslissing verhoogt ook de flexibiliteit van de structuur. Met dank aan de verbeterde toevoer van daglicht kunnen de gebouwen eenvoudig worden getransformeerd tot administratieve kantoren of wanneer er grotere structurele veranderingen gemaakt worden tot flats. Zelfs de individuele kamers kunnen worden veranderd zonder gevolgen voor de aangrenzende kamers. Om deze reden moesten electriciteit-, gas- en wateraansluitingen op een flexibele manier geconstrueerd worden.

Locatie