Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Villa Berkenlaan, Oss (NL)

Project

Villa Berkenlaan

Gereed

2011

Architect

Leenders Architecten & Ingenieurs, Veghel

Applicatie

Stucadoorsbedrijf De Groot bv, Erp

Producten

StoTherm Classic, Stolit MP

In Oss is een bijzondere villa verrezen. Of nog specifieker gezegd: een villa met een bijzondere afwerking. Vanaf een afstand lijkt het pand een moderne en strakke kubusvormige villa. Maar wanneer men dichterbij komt, wordt het project gekenmerkt door een bijzondere structuur. De gevel van deze villa heeft namelijk een ruw en geschuurd uiterlijk.

“Oog voor detail”, zo luidde de opdracht. Om deze opdracht te vervullen, hebben vier partijen erg nauw met elkaar samengewerkt. De uitvoerder, de aannemer, de architect van het project (Leenders Architecten te Veghel) en de stukadoors van De Groot zijn tijdens de realisatie van dit project veel met elkaar in gesprek geweest. Samen hebben zij ervoor gekozen het StoTherm Classic systeem af te werken met een bijzondere bewerking van Stolit MP.

Stukadoorsbedrijf De Groot is gaan experimenteren met dit product om zo verschillende mogelijkheden te onderzoeken. Diverse structuren zijn ontwikkeld en veel proeven zijn gedaan, voordat de definitieve keuze gemaakt kon worden. Uiteindelijk is er gekozen voor deze afwerking. Hierbij werd het product Stolit MP dusdanig bewerkt dat een leemstuc-uiterlijk is gecreëerd, wat een Mediterraanse uitstraling veroorzaakt. Het uiterlijk van de gevel wordt beïnvloed door de zon: “Het licht speelt met de gevels. De gevel ziet er telkens anders uit, afhankelijk van hoe de zon erop schijnt”, aldus Sander de Groot.

Dit effect is gerealiseerd door het product grof op te zetten met spaan en na voldoende droging “te pletten” met een kleine spaan. Voor Stolit MP werd gekozen omdat dit product gemakkelijk te modeleren is. Sander de Groot: “MP is goed en makkelijk te verwerken. Je kunt er creatief mee werken.”

Locatie