Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Bloemstede, Maarssen (NL)

Project

Bloemstede

Gereed

2013

Architect

BouwHulpGroep, Eindhoven

Applicatie

BAM W&R | Isolatienet BV

Opdrachtgever

Portaal, Utrecht

Producten

StoTherm Vario met keramische gevelsteen

De 70-er jaren woningen van Portaal in de Maarssense wijk Bloemstede liggen nog prima in de markt. Maar minder CO2-uitstoot door minder fossiele brandstoffen en beperking van de woonlastenstijging, vormden voor de corporatie voldoende aanleiding in een pilot 20 woningen in twee blokken te renoveren. Om de energievraag te reduceren is de gevel ingepakt. Die oplossing creëerde bovendien een nieuw beeld met een fris en tijdloos uiterlijk.

Zowel qua uitstraling als ontwerp zijn de woningen typerend voor de eengezinswoningen in Nederland uit deze tijd. Ze hebben een smalle beukmaat en de berging aan de voorkant van de woning. De gevels bestaan uit betonsteen en gewassen betonnen borstweringselementen. Woningcorporatie Portaal bezit ruim 150 eengezinswoningen in deze wijk. Bij twee blokken van ieder tien woningen is vooral de schil geïsoleerd.

Architect/directeur Martin Liebregts van BouwhulpGroep uit Eindhoven is tevreden over het behaalde resultaat: “We hebben de uniformiteit doorbroken en het horizontale karakter minder dominant gemaakt. Dat maakt de afzonderlijke woning tevens herkenbaarder. De combinatie van stucwerk en ogenschijnlijk metselwerk vind ik in dit project in het oog springend. Die twee texturen geven zowel aan de voor- als aan de achterkant een eigen gezicht.”

Rustigere lijnen
Het beeld van de bestaande gevel is horizontaal gestructureerd door betonelementen, dakvlakken en raampartijen. Maar tussen de raamindeling van begane grond, eerste verdieping en tweede verdieping bestond geen samenhang. In de nieuwe situatie is die aangebracht in de gevelopeningen, waardoor een rustiger gevelbeeld is ontstaan. Voor de ordening van het blok blijven het horizontale ontwerp van dak en zolder en het ritme van de vooruitgeschoven bergingen de dragers.

Dubbel duurzaam
Op de buitengevelisolatie is deels gevelsteen en deels stucwerk aangebracht. BouwhulpGroep koos voor de woningblokken twee soorten gevelsteen van Sto die qua kleur bij elkaar passen. Dat zorgt voor een subtiele differentiatie. Buitengevelisolatie is een dubbel duurzame oplossing om naar het hoogst haalbare energielabel te komen, meent Liebregts, omdat “je alleen de buitenkant van de woningen wil aanpakken, niet de binnenkant. Je realiseert een energetische kwaliteit zonder de bewoners onnodig lastig te vallen en zonder verzwarende maatregelen. Bovendien is het voorwaarde van de opdrachtgever.” Iedere woning is tevens voorzien van een nieuwe energiezuinige CV ketel en vraaggestuurde ventilatie.

BouwhulpGroep past regelmatig producten van Sto toe, vertelt Liebregts, afhankelijk van het project, want er is niet één oplossing die voor alle situaties geldt. “Sto heeft producten die je aan de buitenkant kunt aanbrengen en ook in wat ingewikkelder situaties met bergingen en aansluitingen uitstekend passen. In Maarssen heeft dat geresulteerd in een mooie jas die energie bespaart.”

Locatie