Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Wijk van Morgen, Kerkrade (NL)

Project

Wijk van Morgen

Gereed

2013

Architect

Teeken Beckers Architecten bv

Applicatie

BAM Woningbouw Weert | Machiels Building Solutions | Isolatienet BV

Opdrachtgever

HEEMwonen

Producten

StoTherm Classic, StoTherm Vario met Mosa tegelplint

Foto's

Philip Driessen

De bewoners het gevoel geven dat ze in een nieuwe wijk wonen, vormde de kern van de transformatie van 153 woningen in Kerkrade-West. De ruime woningen waren in redelijke staat, maar de wijk krimpt. Om een energieneutraal huis te creëren waarin mensen graag willen wonen, haalde HEEMwonen alles uit de kast. De gestucte gevel die architecten Jules Beckers en Theo Teeken voorstelden, bepaalt nu het gezicht van de wijk. Achter de gevel gebeurde nog veel meer, waardoor de woningen weer toekomst hebben. Een stimulans voor de hele wijk.

HEEMwonen stelde zich ambitieuze doelen voor het revitaliseren van de woonwijk. Niet alleen was er de wens een forse labelsprong van D naar A++ te realiseren, ook betrok de woningcorporatie overheid en marktpartijen al in vroeg stadium bij het lean&mean proces, om vanaf de start over alle noodzakelijke deskundigheid te kunnen beschikken. Groot voordeel daarvan was volgens architect Jules Beckers van het Zuid-Limburgse Teeken Beckers Architecten “dat er meteen duidelijkheid was over de kosten van maatregelen en materialen, waardoor er geen grote verrassingen achteraf ontstonden. De woningen voldoen nu aan de normen van het passiefhuis en voorzien grotendeels in hun eigen energievraag. De hoogwaardig geïsoleerde schil reduceert de warmtevraag van de woning. De PV-panelen op het dak wekken vervolgens meer energie op dan de extreem energiezuinige woning vraagt.

Ervaring met stucwerk
Bij het ontwerp van de gevelconstructie adviseerden Sto en Mosa. “Doordat we al zo vroeg van hun expertise gebruikmaakten, verminderde de scepsis van de corporatie over de materiaalkeuze”, stelt Beckers. Stucwerk wordt al jaren in Nederland toegepast, toch merkt hij dat corporaties er huiverig voor zijn. “Men verwacht dat het kwetsbaar en onderhoudsgevoelig is. Maar er is in ons land voldoende ervaring mee in de woningbouw. Stucwerk in combinatie met een isolatiepakket bewijst zich als één van de betere oplossingen. Daarom had het onze voorkeur in Kerkrade; we creëerden er een totaal nieuw aanzien mee, dat de wijk weer toekomst geeft.” Het gevelisolatie systeem StoTherm Vario is gecombineerd met een robuuste, grijze tegelplint van Mosa.

Slechts 10 werkdagen
De renovatie bleek een stimulans voor de hele buurt. Terwijl de bewoners in hun huis bleven, zijn de woningen in slechts 10 werkdagen tijd van boven tot onder aangepakt en voorzien van nieuwe gevels met drievoudige beglazing, nieuw vergroot dak met PV-cellen, zonneboiler, nieuwe HR-ketel, nieuwe radiatoren en een mechanisch ventilatiesysteem met warmteterugwinning. De gevels en het dak zijn geprefabriceerd. Een modelwoning van de vier woningtypes, duidelijke informatievoorziening en goed contact tijdens de renovatie, hield de bewoners betrokken. De inspraak bij de afwerking van hun woning motiveerde eveneens.

Locatie

Hoe betrokken zijn bewoners?

bewonersc

Op de website van Bewoners Communicatie leest u alles over de betrokkenheid van de bewoners bij het renovatieproces van de wijk Kaalheide in Kerkrade.