Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Schildersbuurt, Maarssen (NL)

Project

Schildersbuurt

Gereed

2012

Architect

op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs, Utrecht

Applicatie

IJsselmonde VOF, Rotterdam

Opdrachtgever

Portaal, Utrecht

Producten

StoTherm Vario met keramische gevelsteen en StoDeco profielen

Foto's

op ten noort blijdenstein architecten en adviseurs / Norbert Duijvelshoff

De Schildersbuurt in Maarssen-dorp is een typisch voorbeeld van de verantwoordelijkheid die Portaal draagt: goede woningen voor haar huurders. Als één van de grotere corporaties van Nederland zorgt Portaal voor de huisvesting van ruim 56.000 huishoudens in vijf regio’s. Ruim zeshonderd medewerkers zorgen er niet alleen voor goede en betaalbare woningen. Zij voelen zich ook verantwoordelijk voor de veiligheid en orde in de wijk, openbaar groen en sociale samenhang. In overleg met de bewonerscommissie voerde Portaal in Maarssen een omvangrijke renovatie uit.

In de Schildersbuurt bezit Portaal 76 ééngezinswoningen, die stammen uit de jaren ’50. Ze voldeden niet meer aan de wensen van deze tijd. “Portaal is afhankelijk van draagvlak voor het uitvoeren van sloop of nieuwbouw,” vertelt projectleider Johan Damsteeg. “De huizen vertoonden natuurlijk gebreken, vooral in de afwerking van keuken, badkamer, toilet, maar ook isolatietechnisch. Waardering was er vooral voor de opzet van de wijk: ruim, veel tuin, dichtbij een mooi centrum en alle voorzieningen in de buurt”. In overleg met de bewonerscommissie stelde Portaal een omvangrijk renovatieplan op, want de bewoners waren tegen de sloop van de woningen. In één jaar tijd zijn de woningen opgewaardeerd van energielabel G naar B. “De gebruikswaarde en technische waarde zijn door de renovatie weer op peil. Voor 44 woningen konden we inzichtelijk maken dat dit niet te realiseren was”, aldus Damsteeg. Deze woningen zijn vervangen door levensloopbestendige galerijflats in drie woonlagen.


Openheid en transparantie
Een renovatie van een dergelijke omvang vereist een goede begeleiding. Speciaal hiervoor werd een bouwteam samengesteld, dat expertise bundelt van de verschillende bouwpartners. Centraal in de begeleiding stond openheid en transparantie in de voorbereiding én tijdens het renovatieproces, richting zowel Portaal als de bewoners.


Innovatieve renovatie
Niet alleen vond een totale schilrenovatie plaats, ook zijn kozijnen met dubbelglas aangebracht, nieuw sanitair en een nieuwe HR-ketel. Ook zijn de daken vernieuwd en nieuwe schuren geplaatst. De wijk verkreeg een fris aanzicht dankzij een innovatieve manier van renoveren.Aanvankelijk werd een prefabsysteem voor de verouderde gevels overwogen. De aannemer en corporatie voorzagen echter problemen, vanwege scheef gezakte woningblokken. Door verzakking van de huizen - links meer dan rechts - is in de loop der jaren een hoogteverschil van circa 9 centimeter ontstaan. Dat is met een prefabsysteem lastig op te lossen. En het goedkopere alternatief van spouwmuurisolatie bleek niet in staat de vervuilde spouw en de problematiek omtrent koudebruggen op te lossen. Het buitengevelisolatie systeem StoTherm Vario, afgewerkt met keramische steenstrips, vormde het antwoord.


Bewoonbaar tijdens uitvoering
Hoewel de renovatie behoorlijk ingrijpend is geweest, hebben de bewoners er weinig hinder van ondervonden. Over het algemeen geeft tijdelijk elders wonen de meeste weerstand. In Maarssen is dit als volgt opgelost: de bewoners konden als ze dat wilden tijdens de interne renovatie van badkamer, keuken en toilet gebruikmaken van een douchewoning. Lukte dat vanwege fysieke redenen niet, bood een wisselwoning de oplossing. Gebruikmaken van de wisselwoning bleek uiteindelijk niet nodig.


Karakter blijft behouden
De karakteristieke uitstraling van de wijk is behouden met het gevelisolatiesysteem StoTherm Vario. Na zekering van de buitenmuur met Helifix-ankers aan de binnenmuur, is het isolatiemateriaal aangebracht. Daarop werd een mortel-weefsellaag aangebracht. De steenstrips zijn één voor één met een lijmmortel op de mortel-weefsellaag gelijmd. Er is gebruik gemaakt van de voordelen van gevelisolatie en ook het aanzicht van de gevel is aanzienlijk verbeterd. Een decoratief profiel bij de kozijnen maakte de transformatie visueel af, terwijl het isolatiesysteem niet onderbroken hoefde te worden. De combinatie van keramische steenstrips met de StoDeco-afwerking verfraaide het gevelbeeld, dat zo weer de uitstraling van de jaren vijftig kreeg.

Locatie