Terug

Drents Museum, Assen (NL)

Project

Drents Museum

Gereed

2011

Architect

Designed by Erick van Egeraat

Applicatie

Griemink, Klazienaveen (NL), Pennings Akoestisch Afbouwbedrijf, Rosmalen (NL)

Opdrachtgever

Overheid

Producten

StoSilent Superfein

Foto's

Norbert Duijvelshoff

Perfecte akoestiek in het Drents Museum, Assen

Architectenbureau Designed by Erick van Egeraat heeft bij het monumentale gebouw van het Drents Museum in Assen een prachtige, grotendeels ondergrondse tentoonstellingsruimte van bijna 1.000 m2 ontworpen. Het Koetshuis heeft een nieuwe functie van een entree gekregen, door het Koetshuis boven het maaiveld uit te tillen en aan de onderzijde te voorzien van een glazen plint. Een harmonieuze dialoog tussen het monumentale karakter en de nieuw gebouwde tentoonstelingsruimte is het prachtige gevolg van de ondergrondse ruimtes die het oude en nieuwe gedeelte met elkaar verbinden.

Boven op het verspringende dak van de nieuwbouw is een tuin aangelegd, die tijdens de openingsuren van het museum voor iedereen toegankelijk is. De dakopeningen laten indirect daglicht toe tot de onderliggende expositieruimtes.

Het ontwerp van het dak zorgde voor aannemer Griemink (Klazienaveen) tot een flinke puzzel met een grote hoeveelheid maatwerk. Het bedrijf heeft in het museum 1.650 m2 naadloos akoestisch StoSilent Alu plafond gemonteerd, waarbij de rondingen van het gebogen plafond aan de hand van een radius van 15,5 meter (afkomstig uit het ontwerp van de architect) bepaald moesten worden. Voor advies bij de onderconstructie en het afwerken van het plafondsysteem met de geluidsdoorlatende en decoratieve afwerklaag StoSilent Superfein, heeft Griemink de hulp ingeroepen van Pennings Akoestisch Afbouwbedrijf uit Rosmalen.

De organisatie van de Dutch Design Awards (DDA) reikte in oktober 2012 (tijdens het openingsweekeinde van de Dutch Design Week) twaalf prijzen uit aan de volgens hen beste Nederlandse ontwerpen van het afgelopen jaar. Designed by Erick van Egeraat won deze prijs in de categorie “Beste Interieur” voor het Drents Museum in Assen.

De selectiecommissie zegt het volgende over het Drents Museum:
De sculpturale kracht van het museum is sterk. Het ontwerp treedt uit de terughoudendheid en is dominant aanwezig. Ondanks die vormgeving staat het potentiële tentoonstellingen niet in de weg. Verder zijn alle klassieke elementen waar een museum over moet beschikken zorgvuldig doorgevoerd. Door de routing om te draaien - dus door het Koetshuis om te vormen tot entree en een ondergrondse museumzaal toe te voegen - wordt het Drents museum zelf onderdeel van de tentoonstelling. Zo blijft de historie behouden, maar krijgt het geheel wel een nieuwe uitstraling. Daarnaast is de tuin een interessante aanvulling op bestaand park dat in de omgeving ligt. Op stedenbouwkundig niveau is het project erg sterk.”

Locatie