Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Passief Bouwen Award

Het Bijvank, Enschede

Passief Bouwen Award voor geslaagde renovatie in Enschede

Passief bouwen award betrokkenen

In de wijk Wesselerbrink in Enschede heeft Woningcorporatie Domijn 28 hobbykamerwoningen gerenoveerd tot passiefwoningen. Innovatieve maatregelen hebben geleid tot een energiesprong van E naar A++, zoals een zonneboilersysteem, wtw-installatie, triple beglazing en een geïsoleerde gevel. De passiefhuizen zijn volledig luchtdicht, een luik in het dak zorgt voor zomernachtventilatie en men ventileert via een te openen deel in de gevel. Een buurtbewoner is opgeleid tot energiecoach om bewoners met tips en informatie te ondersteunen bij het besparen van energie. De renovatie maakt deel uit van een 6 jaar durende stedenbouwkundige aanpak om van Het Lang en Het Bijvank in de Wesselerbrink weer een moderne en aantrekkelijke wijk te maken waar bewoners fijn wonen.

"Bij de renovatie van 28 woningen in het plan Luttebrink/Denekampbrink is zodanig innovatief en ambitieus gewerkt en is dat ook nog tot een goed einde gebracht, dat het project Luttebrink/Denekampbrink in Enschede de “Award Renovatie” ontvangt", aldus het juryrapport. In dit project en voorgaande projecten in de wijk zijn diverse woningen naar verschillende energielabels gebracht, van E en F, naar A, A+ en A++. “Dat onderscheid is gemaakt omdat we ze allemaal willen monitoren”, licht Dirk Roskam van woningcorporatie Domijn toe. “Zo onderzoeken we wat de ideale balans is tussen de gedane investering en het gebruiksgemak en woonplezier. Met de ervaring in deze pilot worden mogelijk nog meer woningen aangepakt.”

Bij de uitreiking van de PassiefBouwen Awards 2013, voor vorig jaar afgebouwde en gecertificeerde passief projecten, is ‘Enschede’ de grote winnaar geworden. In de categorie Woningen Nieuwbouw won het project Velve-Lindenhof in Enschede en bij Woningen Renovatie het Enschedese project Luttebrink/Denekampbrink. Wethouder Hans van Agteren van Enschede was speciaal naar de vakbeurs Gevel gekomen om beide Awards mede in ontvangst te nemen, samen met de opdrachtgevers, de woningcorporaties en de projectpartners. Van Agteren complimenteerde de beide corporaties en noemde het geen toeval, dat deze passief projecten in Enschede tot stand zijn gekomen. De gemeente voert ten aanzien van toekomstgericht en energiebesparend bouwen, verbouwen en wonen een gericht beleid, waar de corporaties actief op inspelen.

Referentie

Renovatie Enschede Sto

Meer over dit referentieproject leest u hier.