Vragen en antwoorden
FAQ's - de meest gestelde vragen over buitengevelisolatie
Gevelisolatie is technisch een complexe aangelegenheid.
Hieronder ziet u een overzicht van de meest gestelde vragen. Staat uw vraag er niet tussen? Neem daarvoor contact op met een Sto professional in uw regio.
-
Stimuleert de overheid buitengevelisolatie?
Jazeker: de overheid stimuleert het toepassen van energiebesparende maatregelen. Er zijn verschillende overheidsinstanties die subsidies en laagrentende leningen verstrekken. Daardoor komen de voordelen van energiebesparende maatregelen binnen het bereik van een groter publiek. Isolerende maatregelen zoals buitengevelisolatie zijn zowel bij renovatie als bij nieuwbouw meer dan de moeite waard. Met een goed geïsoleerde woning bent u veel minder geld kwijt aan energiekosten. Daarmee verdient u de investering snel terug. Wilt u meer weten over de verschillende programma’s op het gebied van energiebesparing en duurzame energie? Klik dan
-
Kan ik een buitengevelisolatiesysteem ook zelf aanbrengen?
Het professioneel aanbrengen van buitengevelisolatie vraagt speciale expertise. Daarom worden de systemen van Sto uitsluitend aangebracht door Sto professionals. Op die manier bent u met Sto verzekerd van een kwalitatief hoogstaand systeem. Daardoor weet u zeker dat uw investering ook op termijn zijn waarde behoud. Vraag ons naar een gespecialiseerde professional bij u in de buurt.
-
Waar kan ik producten van Sto aanschaffen?
Sto producten worden uitsluitend geleverd en verwerkt door professionals. Dankzij de expertise van onze Sto professionals krijgt u gegarandeerd een kwalitatief eindresultaat. En heeft u ook op lange termijn profijt van uw investering. Onze professionals adviseren u graag over de Sto producten die het meest geschikt zijn voor uw situatie. Wij brengen u graag in contact met een gecertificeerde professional bij u in de buurt.
-
Wanneer is een goed moment voor gevelisolatie?
Als u wilt profiteren van alle voordelen van buitengevelisolatie, is timing belangrijk. Het moment dat er gerenoveerd moet worden, omdat de gevel beschadigd of ernstig vervuild is, is hét moment voor buitengevelisolatie. De kosten van steigers, bouwmachines en schildermaterialen moet u op dat moment toch maken.
Bij oude gebouwen zorgen energiebesparende maatregelen voor een flinke verlaging van de stookkosten. Het aanbrengen van een buitengevelisolatiesyteem staat ook in de top 3 van energiebesparende maatregelen. De andere twee zijn goed geïsoleerde ramen en een efficiënt verwarmingssysteem.
Welke voordelen heeft gevelisolatie nog meer?
-
Waardevermeerdering en meer rendement
Goede gevelisolatie reduceert het energieverbruik van een gebouw. Op die manier stijgt de waarde van een gebouw: een woning met lagere energiekosten is gemakkelijker te verhuren. Bovendien levert een energiezuinige woning bij verkoop veel meer geld op. Met de komst van de zogenaamde energieprestatiecertificaten wordt de energie efficiëntie van gebouwen en woningen in de toekomst alleen maar belangrijker.
-
Meer comfort en een aangenaam gevoel.
Een gezond binnenklimaat is de basis voor aangenaam wonen. De temperatuur van de lucht is daarbij slechts een van de factoren. De temperatuur van muren speelt ook een belangrijke rol. Het verschil tussen de temperatuur van de muren en van de lucht binnen mag niet te groot zijn. Als dat wel het geval is, ontstaat er tocht. De koude lucht van de wand ‘valt’ in de warmere lucht van kamer naar beneden: daardoor stijgt de warme lucht omhoog.
-
Bespaart ruimte
Buitengevelisolatie bespaart kostbare binnenruimte. Ook qua fundering en bouwkosten bent u met buitengevelisolatie voordeliger uit. Een vergelijkbare energie efficiëntie realiseren met gemetselde muren stelt zwaardere eisen aan de fundering, en kost meer bouwoppervlakte.
Dit rekensommetje bewijst het
Een eenvoudig rekensommetje maakt de voordelen van buitengevelisolatie onmiddellijk duidelijk. 17,5 cm dikke, kalkstenen muren met thermische isolatie hebben dezelfde U-waarde als 36.5 cm dik monolithische metselwerk. Een huis met dezelfde buitenafmetingen en een oppervlakte van 120 m2 huis heeft – dankzij buitengevelisolatie - ongeveer 5,5 m2 meer vloerruimte binnen. -
Klimaatbescherming
De opwarming van de aarde is een feit. Toch is er een kans om de wereldwijde klimaatverandering te beperken. Om de gemiddelde mondiale temperatuurstijging van 2,0 ° C tot 2,4 ° C te beperken, moet de uitstoot van broeikasgassen flink omlaag. Vooral voor opkomende industrielanden in Azië en Zuid-Amerika is dit een uitdaging. Maar ook in gevestigde industriële landen, is er nog veel te doen. Het consequent isoleren van buitengevels kan een grote bijdrage aan leveren aan de bescherming van ons klimaat.
-
Scheur- en slagvastheid.
Als het gaat over belastbaarheid, is StoTherm Classic ® een van de allerbeste producten in de markt. Met de juiste systeemopbouw is een belastbaarheid van meer dan 60 Joule geen enkel probleem. Met een opbouw van StoLevell Uni (lijm- en wapeningsmortel), Sto Glasweefsel en Stolit als eindlaag ontstaat met StoTherm Classic ® een gevel met een zeer hoge flexibiliteit. Verschillende externe testbureaus hebben dit vastgelegd in officiële testrapporten. Dankzij de hoge flexibiliteit van het materiaal zijn bovendien ook zeer donkere kleuren mogelijk in de eindlaag.
De techniek van gevelisolatiesystemen
-
Plafond isolatie
Steeds meer aandacht gaat ook uit naar het isoleren van kelder en garage plafonds. Behalve het isoleren van de buitengevel, is het isoleren van kelderplafond en plafond van de eerste verdieping de belangrijkste factor voor energiebesparingen.
Isoleren van een kelderplafond kan tot 10% energie besparen. Bovendien zorgt dit voor een comfortabele vloertemperatuur van de ruimte boven de kelder. Mocht dit de woonkamer of de keuken zijn, dan vermijdt u het onaangename "koude voeten"-gevoel: een gevoel dat vooral optreedt wanneer de bodem kouder is dan de omgevingslucht. -
Van buiten geïsoleerde muur
De praktijkervaring wijst het uit: de meest effectieve bescherming tegen kou in de winter en warmte in de zomer is buitengevelisolatie.
De aan de buitenzijde aangebrachte gevelisolatie zorgt ervoor dat koude niet in het metselwerk kan binnendringen. Binnen in de woning dringt de warmte wel door in de muur, maar deze gaat niet verloren. De binnenmuur slaat deze warmte op. Na het uitschakelen van de verwarming, geeft de muur de warmte weer terug aan de binnenruimte. Het huis koelt dus niet onmiddellijk af: dit zorgt voor een evenwichtig binnenklimaat. Nog een voordeel: de warme binnenmuur voorkomt vorstschade aan de waterleidingen.
In de zomer beschermt de buitengevelisolatie de muur tegen de zon. De grootste hitte blijft daardoor buiten. En last but not least: een buitengevelisolatiesysteem geeft geen verlies aan woonruimte. -
StoTherm Classic® - het meest beproefde buitengevelisolatiesystem.
Het succes van buitengevelisolatie systeem StoTherm Classic® wordt bewezen in praktijkervaring van meer dan 30 jaar. Het heeft zich meer dan bewezen en wordt voortdurend doorontwikkeld. StoTherm Classic ® heeft zich in de bouwbranche dan ook ruimschoots bewezen.
Polystyreenschuim is het isolerende materiaal van StoTherm Classic®. De vlamvertragende polystyreen platen zijn geschikt voor alle bouwmaterialen: beton, kalkzandsteen, baksteen, enz. Afhankelijk van de conditie en de capaciteit van de ondergrond wordt StoTherm Classic® eventueel additioneel geplugd.
StoTherm Classic® is sterk, duurzaam en biedt de beste weerstand tegen micro-organismen zoals algen en schimmel. -
StoTherm Wood – het ecologische buitengevelisolatiesysteem
StoTherm Wood is een uitstekend systeem voor gevelisolatie in houtbouw. StoTherm Wood bewijst dat een betrouwbare constructie en prachtige esthetiek hand in hand kunnen gaan. Essentieel onderdeel van StoTherm Wood zijn isolatieplaten uit recyclebare materialen met uitstekende warmte-isolerende eigenschappen, zoals bijvoorbeeld houtvezels.
Ondergrond hout, afwerking pleister
Hout is een populair, milieuvriendelijk en economisch zeer interessant bouwmateriaal. Woningen en commerciële gebouwen laten zich efficiënt en gemakkelijk bouwen met de prefab wandelementen van StoTherm Wood. StoTherm Wood is geschikt om houten constructies, gevels van plaatmateriaal of massief houten elementen perfect te isoleren. -
Het voorgehangen beluchte gevelisolatiesysteem
StoVentec Fassade is een voorgehangen belucht en voegenloos gepleisterd gevelsysteem. Hiermee biedt Sto zelfs een oplossing voor de meest uitzichtloze renovaties. StoVentec Fassade heeft onbrandbaar steenwol als isolatiemateriaal, een StoVentec pleisterdrager van glasgranulaat en een organische sierpleister als eindlaag.
Dankzij de voortdurende luchtcirculatie tussen de isolatie en pleisterdrager wordt condens effectief afgevoerd. Dit ventilerende gevelsysteem is ideaal voor huizen of gebouwen met een hoge vochtigheidsgraad binnenshuis: bijvoorbeeld zuivelfabrieken, brouwerijen, zwembaden en huizen met sauna. De luchtlaag verhoogt overigens ook de geluidsisolatie. -
StoSolar – zonne wandverwarming
Eenvoudig en duurzaam zonne-energie gebruiken, zonder ingewikkelde installatie of onderhoudskosten? Dat kan met ‘StoSolar’: als onderdeel van de transparante buitengevelisolatie leiden de elementen zonnewarmte naar binnen. StoSolar bespaart daardoor veel verwarmingskosten.
Een ‘milieuvriendelijke muur met zonne-tank’, dat is StoSolar. Transparante gevelelementen leiden de zonnestralen direct in het metselwerk en warmen de muur op. StoSolar zorgt voor aangename en gratis geleverde warmte! -
Bescherming tegen algen en schimmels
Algen en schimmels op de gevel zijn natuurlijke verschijnselen. Alleen: een verschijnsel dat de gevel niet ten goede komt. Een professioneel gevelsysteem heeft een coating die de groei van algen en schimmels zo lang mogelijk vertraagt.
Wetenswaardigheden
-
Zo blijft de gevel schoon: gevel afwerkingen met lotuseffect
Kiezen voor het zelfreinigende Lotusan ® systeem - muurverf en pleister - betekent kiezen voor een gevel die langer schoon en mooi blijft. De ervaring van de laatste tien jaar is een steeds groter groeiende groep enthousiaste klanten. Inmiddels zijn er veel Lotusan imitaties op de markt. Maar het echte lotuseffect is gepatenteerd door Sto. Met onze producten weet u des zeker dat u kiest voor een gevel die ook op termijn kwalitatief blijft.
-
Wat is beter - waterafstotende of waterabsorberene pleisters?
Een natte buitengevel is koud en ongezond. Het is dan ook vreemd dat er nog steeds minerale gips systemen zijn die in twee uur tijd maar liefst 1,5 liter water per vierkante meter in de gevel opnemen. Vocht is al eeuwenlang de ergste vijand van gebouwen. Alleen waterafstotend (hydrofoob) pleisteren en verven zorgde voor een droge en duurzame gevel. Toch is er weer een trend naar de traditionele en minerale gips systemen van de 19e Eeuw. En dus ook naar de bijbehorende problemen.
Hydrofoob waterbestendig of hydrofiel water aanzuigend: de afweging en de keuze is aan bouwers en constructeurs Beide varianten hebben hun eigen voor- en nadelen. Bottomline is echter dat een permanent droge gevel altijd te verkiezen is boven een vochtige muur. -
Welke sierpleister afwerkingen zijn er?
Een mooi aangebrachte sierpleister maakt van uw huis een juweelje. Het verwerken van pleister is dan ook een kunst op zich. Maar een Sto professional beheerst zijn creatieve technieken en heeft kennis van de verschillende korrels en texturen.
-
Mijn vraag staat hier niet bij.
Als uw vraag niet is beantwoord op deze pagina, kunt u het beste contact opnemen met een Sto professional bij u in de buurt. Wij geven u graag wat namen door. Neem contact met ons op middels het
Gevelimpressies

In de speciale uitgave 'Gevelimpressies' wordt de belangrijkste informatie over gevelsystemen gegeven. Esthetiek staat centraal in dit boek.