Je gevel isoleren voor een mooie en comfortabele woning

Energie besparen met uw gevel

Of u nu nieuw gaat bouwen of gaat renoveren: door uw buitenmuur te isoleren kunt u energie besparen. Het kan u tot wel 60% op de energiekosten schelen. Bovendien levert u met een professioneel geïsoleerde buitengevel ook een bijdrage aan de vermindering van de CO2 uitstoot. Het goede nieuws is ook, dat u met buitengevelisolatie eindeloos veel ontwerpmogelijkheden heeft. Een strak gestucte gevel, een gevel met gemetselde uitstraling, een combinatie van beiden, het is allemaal mogelijk.

Uw buitenmuur isoleren: wat nu?
Bent u van plan een aanbouw aan uw woning te plaatsen? Een mooi moment om ook de isolatie van uw buitenmuur eens te verbeteren. Voordat u gaat bouwen of verbouwen is het daarom verstandig om u goed te laten informeren over de vele mogelijkheden voor het isoleren van uw buitenmuur. In Nederland wordt al snel ‘gedacht’ in spouwmuurisolatie. Als het gaat over energie efficiëntie levert buitengevelisolatie echter vaak een veel beter rendement. De eventuele meerkosten qua investering verdient u vaak in een aantal jaren terug door de lagere stookkosten. Keuze voor een isolatiesysteem is vooral een zaak van afwegen. Wat zijn op termijn uw toekomstplannen met de woning? De toekomstplannen van de overheid zijn in elk geval erg duidelijk: duurzaamheidseisen voor woningen gaan de komende decennia flink omhoog. Dit heeft dus direct invloed op de waarde van uw woning.

Wooncomfort met gevelisolatie

Comfortabel wonen
Door uw buitenmuur te isoleren, neemt het wooncomfort van de woning toe. Gevelisolatie gaat namelijk tocht en warmteverlies tegen. Ruimtes worden in de winter sneller warm én warmen in de zomer minder snel op. Wist u dat 29% van de gezondheidsklachten (die aan het binnenmilieu zijn gerelateerd) worden veroorzaakt door vochtigheid en schimmels? Buitengevelisolatie helpt om vochtigheid en schimmels te voorkomen.

Beleid van de overheid
Het kabinet wil bestaande gebouwen energiezuiniger maken. Vanaf 2020 is vrijwel alle nieuwbouw energieneutraal, vanaf 2050 ook alle bestaande bouw. Energieneutraal wil zeggen dat een gebouw per jaar bijna evenveel energie opwerkt als het gebruikt. Er zijn allerlei energiebesparende maatregelen denkbaar. Maatregelen die de schil van een woning betreffen, vragen speciale aandacht. Een professioneel geïsoleerde schil kan het energiegebruik van een gebouw enorm verminderen. De overheid maakt allerlei subsidies en voordelige leningen mogelijk om partijen te stimuleren tot energiebesparende maatregelen.

Buitengevelisolatie, waarom eigenlijk?
Door de buitenmuur van de woning te isoleren, bereikt u op een efficiënte manier het hoogst haalbare resultaat. Maar buitengevelisolatie heeft meer voordelen:

  • Bescherming van de buitenschil en constructie
  • ‘Slanke’ manier van isoleren: geen onnodig ruimteverlies
  • Elimineert koudebruggen in de gevel
  • Bedrijfseconomisch interessant: hogere RC-waardes met minimale meerprijzen
  • Hoog wooncomfort, want kieren en kou zijn verleden tijd.
  • Helpt schimmels en vocht in de woning te voorkomen.
  • Lagere energierekening.

Overheidssubsidie op gevelisolatie

Meer weten over gevelisolatie?

Gevelisolatie geeft je woning een vernieuwd uiterlijk. Investeer slim en laat de aanpassingen uitvoeren op een moment dat je toch al van plan was te verbouwen of grote onderhoudswerkzaamheden uit te laten voren. Heb je bijvoorbeeld nieuwe kozijnen in gedachten? Combineer deze maatregel met het laten aanbrengen van gevelisolatie. Eén ding is zeker: de investering resulteert direct in een waardevermeerdering van je woning!

Milieu Centraal

Gevelisolatie aan de buitenkant geeft veel comfort. Je huis verliest veel minder warmte; er zit als het ware een lekkere jas omheen. Buitengevelisolatie is duurder dan spouwmuurisolatie, maar heeft belangrijke voordelen: je kunt een veel dikkere laag isolatie aanbrengen, en je buitenmuren zijn weer zo goed als nieuw. Milieu Centraal helpt met praktische en betrouwbare informatie over buitengevelisolatie.