HDMZ is dé hotspot voor Zandvoortse geschiedenis
Op 1 maart 2020 is het HDMZ aan de Louis Davidsstraat in Zandvoort officieel geopend. Het HDMZ Museum is midden in het centrum te vinden en biedt zowel inwoners als toeristen een artistieke ervaring door de geschiedenis van Zandvoort. De vitrines staan vol met kunstwerken uit de verzameling van Jan F. van Beelen, de Zandvoorter die dit museum aan Zandvoort schenkt.
Het museum bestaat uit een vaste collectie, een wisselende collectie en een 360 graden video over de geschiedenis van Zandvoort. In het museum zijn schilderijen, meubelen, keramiek, en zilverwerk te vinden; eigenlijk alles wat de twee oprichters mooi vonden.

Oprichting
De collectie van privé-verzamelaar Jan F. van Beelen en zijn partner Hans Davids, naar wie het museum is genoemd, vormt de basis van de collectie die te zien is in het HDMZ museum Zandvoort. Jan F. van Beelen, beeldend kunstenaar en initiatiefnemer en schenker van het HDMZ Museum Zandvoort. Na het overlijden van zijn partner Hans Davids in augustus 2013, heeft Van Beelen de stichting Genevieve in het leven geroepen. Doel van deze stichting was het realiseren van het Hans Davids Museum Zandvoort, ter uitoefening van het beheer van hun collectie. De beeldende kunst was voor Hans Davids en Jan van Beelen een bron van energie. De kunstenaar noemde het HDMZ is een 'geschenk aan de bewoners van Zandvoort' en heeft als doel beeldende kunst binnen de gemeente te brengen en de bezoeker te laten ervaren wat kunst kan geven. Daarnaast stond de geschiedenis van Zandvoort centraal in de ervaring die het museum met zich mee moest brengen. Van Beelen overleed vorig jaar op 83-jarige leeftijd.

Typisch 'Zandvoorts'
Het gebouw van het nieuwe museum is, evenals de collectie, bijzonder te noemen. Het ontwerp is gemaakt door het Haarlemse architectenbureau AG architecten. De architecten kozen om optimaal gebruik te maken van sierpleister op de gevels. De sierpleisterlaag werd bewerkt door middel van een bezem en vervolgens werden kleine parelmourdeeltjes ingestrooid. Het effect hiervan is de associatie met het Zandvoorste strand. Voor de belettering is gekozen voor een aansluitend kleurenpallet met grijs en een duidelijke gele M (niet te verwarren met de gele M van de grote fastfoodketen). De letters zijn gemaakt van het materiaal Verolith.
Het interieur van het markante museum is duidelijk te herkennen aan het felgekleurde meubilair, waarbij de roze, pastelblauwe en gele tinten direct opvallen. Naast de opvallende kleuren is er ook gebruikt van materialen als hout voor in het restaurant, waardoor een bijzonder contrast ontstaat. De opvallende combinaties zorgen voor een unieke en blijvende herinnering aan het levenswerk van de oprichter en zijn partner.

Duurzaam
Het eenlaagse museum is aangesloten op een centrale warmte-/koude-opslaginstallatie en voorzien van PV-panelen. Daarnaast is de gevel goed geïsoleerd met het StoTherm Classic buitengevelisolatiesysteem. De museale ruimtes zijn in een aparte klimaatzone en brandcompartiment ondergebracht, onafhankelijk van de overige publieksruimtes om de kunst onder optimale condities ten toon te kunnen stellen.
Naast het museum is er een museumwinkel, een museumcafé 'Naast 19' en een educatieruimte. Na de coronacrisis is het plan om in die laatste ruimte ook workshops voor kinderen, scholieren en volwassenen te organiseren. Daarnaast werkt het museum met vrijwilligers: lokale mensen die allemaal affiniteit hebben met kunst en graag in zo'n omgeving willen werken.
Bekijk alle foto's hieronder (Copyright: NDDI, Ruurlo):