Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Duurzame samenwerking leidt tot iconisch resultaat

UTRECHT - Een eenvoudig grijs poortwachtershuisje op het Jaarbeursplein, wat voorbijgangers nauwelijks opviel, heeft een ware metamorfose ondergaan. Na een halfjaar durende transformatie werd op vrijdag 23 juni het gebouw van ANNE (Alle Nederlanders Naar Energieneutraal) officieel geopend. Net voor voor de geboorte- en sterfdag van architect Gerrit Rietveld, werd ‘De Stijl’ tentoongesteld aan alle ‘familieleden’ van ANNE.

ANNE is een inspirerende ontmoetingsplek voor bewoners die duurzaam willen wonen en werken. De inspirerende ruimtes en buitenkant van het gebouw dienen ter inspiratie voor bezoekers, die met het verhaal van ANNE naar huis gaan en letterlijk en figuurlijk de (verwarmings)knop omzetten. ANNE is een initiatief dat gesteund wordt door diverse bedrijven met elk eigen producten die in samenhang zorgen voor een prettigere leefomgeving. Door de samenwerking van tientallen bedrijven en organisaties, bevordert ANNE de verduurzaming van gebouwen. Met name Nul-op-de-Meter is een speerpunt dat sterk naar voren komt en het is dan ook niet vreemd dat Sto Isoned vol overtuiging participeert in de realisatie van ANNE.

Excentrieke dame met strak lijnenspel

Het gebouw van stichting ANNE, De Stijl, is een zeer excentriek geheel van geometrische vormen in een contrasterende samenstelling van wit en zwart. Als een blank canvas werd de thermische jas (op basis van buitengevelisolatie systeem StoTherm Classic) vormgegeven door Amsterdams kunstenaarsduo Erris Huigens en Gysbert Zijlstra, twee artiesten die samen Graphic Surgery runnen. Hun werk staat bekend om zeer strakke lijnen en het gebruik van de twee uitersten uit de kleurcirkel. Om beide kleuren optimaal uit te laten komen op het gebouw én om de gevel te beschermen tegen regen, dauw en schimmels, werd gebruik gemaakt van verschillende intelligente Sto gevelverven, die alle drie geïnspireerd zijn op het principe van biomimicry. De situatie voor de transformatie was zoals vele Utrechters haar kenden: een saai, oud parkeerwachtershuisje. De huidige iconische en modernistische look is een helder voorbeeld van een geslaagde transformatie.

Met de deur in huis vallen

Pim van den Berg en Lot van Hooijdonk legden symbolisch de laatste hand aan de beschildering van ANNE. Arthur Lippus (initiefnemer ANNE): “Achter iedere voordeur is (bijna) energieneutraal wonen mogelijk. Je moet alleen de consument verleiden om zelf aan de slag te gaan. Met ANNE hebben we een mooie, inspirerende en aandacht trekkende locatie om de eerste stappen te zetten. ”Samen met andere partijen ondersteunt Sto Isoned dit initiatief. Alleen door een nauwe samenwerking met gelijkgestemden kunnen we ook daadwerkelijk bijdragen aan de verduurzaming van onze woningvoorraad,”, aldus Rob de Jong, Algemeen Directeur bij Sto Isoned. “Daarbij is het interessant om buitengevelisolatie te benutten als blanco canvas voor artistieke vormgeving”.

ANNE-Online

logo_anne

Bekijk hier de familie van ANNE op de nieuwe website van de stichting. Samen staan wij voor de verduurzaming van gebouwen en onze woningvoorraad.

Lees ook de column

blog_rob

Directeur Rob de Jong heeft een column geschreven over stichting ANNE. Lees deze nu op de website van Duurzaam Gebouwd!