Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Terug

Olympische spelen voor duurzame bouw

Prêt-à-loger integreerd StoTherm Wood in concept

StoTherm Wood als geïsoleerde huid voor een ruimer en energieneutraal rijtjeshuis

Op 15 mei presenteerden de studenten van TU Delft het concept Prêt-à-Loger: een tweede isolerende huid op basis van het StoTherm Wood systeem, waarmee zij een Hollands rijtjeshuis energieneutraal en ruimer maken. Met dit concept doen de studenten deze zomer mee aan de Solar Decathlon 2014, de Olympische Spelen voor de duurzame bouw in Versailles, Frankrijk. Het Delftse studententeam heeft een kopie van het ouderlijk huis van één van de studenten uit Honselersdijk gebouwd, een rijtjeshuis uit de jaren 60. Met het aanbrengen van een goed geïsoleerde tweede huid laten de studenten zien hoe dit type woningen energieneutraal kunnen worden gemaakt en hoe tegelijkertijd extra woonruimte kan worden gecreëerd. In Nederland zijn 1,4 miljoen vergelijkbare woningen die op deze wijze van eigen energie kunnen worden voorzien.

Het concept heet Prêt-à-Loger, home with a skin. StoTherm Wood is aan de Noordzijde van het rijtjeshuis toegepast, om zo optimaal bij te dragen aan het op het passiefhuisprincipe gebaseerde Prêt-a-loger concept. Aan de Zuidkant bevindt zich een kasconstructie die in de koude maanden een warmtebuffer vormt en heel het jaar door energie levert. De bewoners behouden de kwaliteit van een warm thuis, waar zij aan gehecht zijn, en kunnen tegelijkertijd van meer wooncomfort genieten. Om het huis en het concept te kunnen bouwen, werken de studenten samen met vele partners, waaronder ook Sto Isoned.

Energiesprong
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties investeert via het Innovatieprogramma Energiesprong in het project. Energiesprong is aanjager van de beweging die op korte termijn zo veel mogelijk huizen en gebouwen in Nederland wil laten renoveren naar energieneutraal. Prêt-à-Loger laat zien dat wonen zonder energierekening in een bestaand huis nu al kan. Het staat daarmee symbool voor de transitie van bestaande woningen naar energieneutraal en past binnen de beweging die Energiesprong veroorzaakt met o.a. De Stroomversnelling en Ons Huis Verdient Het.

De Solar Decathlon is een competitie tussen 20 universiteiten uit heel de wereld. In Versailles zullen de twintig deelnemende teams hun huis bouwen: na diverse tests zal ook het Delftse team hun huis in Harbrinkhoek demonteren om het half juni in Frankrijk weer op te bouwen. Daar zal de woning tussen de overige negentien huizen twee weken zelfstandig moeten functioneren op alleen zonne-energie. Sto is trots op het feit deel uit te mogen maken van dit Prêt-à-Loger concept en wenst de studenten van TU Delft dan ook alle succes in Versailles!

Meer over Prêt-à-Loger

Op de website van Prêt-à-Loger vindt u meer informatie over dit concept.

Meer over StoTherm Wood

StoTherm Wood gevelisolatie

Met StoTherm Wood, het buitengevelisolatie systeem op basis van isolatieplaten uit houtvezel, biedt Sto een oplossing die voldoet aan de hoogste ecologische normen.