Note: You are using Internet Explorer 11, which may have display errors, we recommend using a browser such as Mozilla Firefox, Google Chrome, Microsoft Edge or Safari

Waardebehoud

Duurzame transformaties naar comfortabele en energiezuinige woningen

In deze inspirerende themabrochures staan duurzame renovaties in Nederland centraal. De brochures Waardebehoud focussen op het energetisch renoveren van de bestaande Nederlandse woningvoorraad.

In lijn met de Europese doelstellingen wil Nederland in 2050 tenminste 80% minder CO2 toevoegen aan de atmosfeer. Dit betekent dat we op ongekende schaal moeten snijden in het Nederlandse energieverbruik. Omdat maar liefst 30% van het totale Nederlandse energiegebruik plaatsvindt in gebouwen en woningen, stimuleren Nederlands en Europees beleid steeds nadrukkelijker het energiezuiniger maken van woningen. Nog een feit dat de urgentie van duurzaam renoveren onderstreept: het energieverbruik in Nederland is de laatste 12 jaar jaarlijks met 1% gestegen in plaats van gedaald. Duurzame renovaties kunnen dus een belangrijke bijdrage leveren aan het afremmen van de CO2-uitstoot en de opwarming van de aarde.


Praktijkvoorbeelden
Bijna de helft van de woningen in Nederland zijn gebouwd voor 1970. Een tijd waarin er nog geen energetische eisen werden gesteld aan de bouw. Naast de vaak slechte energetische prestaties zijn deze woningen ook esthetisch verouderd. De succesvolle projecten in de brochures Waardebehoud bewijzen dat er heel veel mogelijk is, als het amibitieniveau maar hoog genoeg is.

Een greep uit de projecten die in Waardebehoud
behandeld worden:

Schildersbuurt, Maarssen

Schildersbuurt | Maarssen

Nieuw aanzicht voor deze wederopbouwwijk in Maarssen. De totale schilrenovatie vernieuwt én behoudt het geliefde karakter van de 76 rijwoningen.

Sleephellingstraat, Rotterdam

Sleephellingstraat | Rotterdam

De theorie van het passiefhuis toegepast in historische renovatie met positieve resultaten: de normen voor comfort, klimaat een CO2-reductie zijn ruimschoots gehaald.

Wijk van Morgen, Kerkrade

Wijk van Morgen | Kerkrade

Een witte sierpleister op isolatiepakket, in combinatie met strakke grijze tegels van Mosa, creëert een totaal nieuw aanzien en geeft deze wijk weer toekomst.

Bloemstede, Maarssen

Bloemstede | Maarssen

Doorbroken uniformiteit maakt woning herkenbaar. “De combinatie van stucwerk en ogenschijnlijk metselwerk geven zowel aan de voor- als aan de achterkant een eigen gezicht”, aldus Martin Liebregts (BouwhulpGroep, Eindhoven).

nddi_180914_5056

De Bosleeuw | Amsterdam

Een sterke verbetering, maar met de monumentale look. De 179 portiekappartementen zijn met behoud van karakter gerenoveerd naar zeer energieneutrale en duurzame woningen.

img_3284

De Lantaarntjes | IJmuiden

Een traditionele gevel en een energiezuinige achtergevel zorgen samen voor een krachtig duo voor deze 72 karakteristieke portiekwoningen.

Waardebehoud I

download_waardebehoud_l

Met in deze editie onder andere Sleephellingstraat in Rotterdam en 't Kotte in Hengelo.

Waardebehoud II

download_waardebehoud_li

De tweede editie bevat o.a. projecten uit Kerkrade en Maarssen.

Waardebehoud III

download_waardebehoud_iii

In deze derde editie worden duurzame renovaties naar comfortabele en energiezuinige woningen belicht.

Best Practice | Enschede

download_best_practise_enschede_1

Door deze renovatie maakten 28 woningen uit de jaren zestig een sprong van energielabel F/G naar A++, het zogenoemde “passiefhuis”.

Best Practise | Wageningen

download_best_practise_wageningen_1

Zonder het buitenspouwblad te hoeven slopen, zijn de woningen snel en doeltreffend geïsoleerd met een buitengevelisolatie systeem van Sto.