Terug

Sleeswijkbuurt naar NOM

Wegener Sleeswijkbuurt in Amsterdam

Eigen Haard, een woningcorporatie in Amsterdam, gaat serieus aan de slag met de emissiereductie van hun woningen: maar liefst vijf woonblokken worden gerenoveerd. Niet energieneutraal, maar nog een stap verder. Nul-op-de-Meter is de standaard voor deze woonblokken. Duurzame installaties wekken genoeg energie op voor het normale huishoudelijke verbruik, verwarming en warm water. Deze woningen worden daarmee gereed gemaakt voor de standaard van morgen.

Duurzaam plan
De renovatie zal worden versterkt door de Stroomversnelling. Doordat de portieketagewoningen uit vier woonlagen bestaan en omdat de ambitie op NOM ligt, maakt het een verschil in Amsterdam. Het project is een pilot en zal worden doorgezet bij succes in meerdere delen van Amsterdam. De woongebouwen staan pal achter elkaar. Elk gebouw is vrijwel hetzelfde: het zorgt voor een geheel in Geneuzenveld-Zuid. De woonblokken krijgen allemaal een dak vol zonnepanelen, een geheel vernieuwde, geïsoleerde schil en pv-panelen in de daken. Aan de binnenzijde worden het sanitair en de keukens vervangen door duurzame oplossingen, zoals een water-warmptepomp.

De gevels worden opgebouwd uit prefabricated elementen. De elementen zijn afkomstig van RC Panels, die de gevelelementen voorziet van lijm- en voegmortel met bruine Sto-Steenstrips. Het duurzame systeem is niet alleen stoot- en slagvast, maar ook bestendig tegen diverse weeromstandigheden. De Sto-Steenstrips creëren naast een energetische stap in de juiste richting ook een stap naar een moderne wijk. De bruine minerale steenstrips worden gecombineerd met witte accenten, zo ook de balkons. De moderne, warme uitstraling van de woonblokken moeten zorgen voor waardebehoud van de omgeving. Het Amsterdamse architectenbureau Inbo is verantwoordelijk voor het ontwerp en bewaakt de vormgeving van de woonblokken.

Weinig overlast
De bewoners worden betrokken bij de renovatie. Dat is niet gek, gezien de hele renovatie zal plaatsvinden in bewoonde toestand. De bewoners krijgen een nieuwe woning met innovatieve maatregelen om de energie 'zelf op te wekken'. Maar dat gaat wel gepaard met een pittige renovatie: binnen en buiten zullen veel werkzaamheden plaatsvinden. Uitvoerende partij Dura Vermeer uit Rotterdam gaat tijdens de renovatie het gesprek aan met bewoners. Zo blijven bewoners op de hoogte van de situatie en weten zij wanneer er overlast zou kunnen zijn.

De renovatie van de woonblokken staat gepland voor de periode eind 2017 - eind 2018. Eind oktober 2017 is de ambitie om te starten en rond december 2018 verwachten de partijen op te leveren.

Prefab

amsterdamse_sleeswijkbuurt

Benieuwd naar de Sto-Steenstrips of andere toepassingen voor de industriële of prefab markt? Bekijk dan de StoPrefa webomgeving!