Terug

NOM-woningen vallen in de smaak

José Klomp bij één van de 16 gerenoveerde woningen in Vlijmen. Volledige grootte

José Klomp bij één van de 16 gerenoveerde woningen in Vlijmen.

In Vlijmen zijn 16 eengezinswoningen naar het Nul-Op-de-Meter (NOM) niveau gebracht. Naast een ware metamorfose aan de buitenkant, is deze manier van renoveren ook bijzonder innovatief. Maar wat merkt een bewoner daarvan, zowel voor, tijdens als na de renovatie? Huurster José Klomp vertelt over haar ervaring over de NOM-woning in het blad Woonvenster.


Zo’n vijf maanden geleden stond Woonveste op de stoep bij huurster José Klomp. “Aan huis kreeg ik vrijblijvend advies over de NOM-plannen voor ons woonblok. Het grote plan werd duidelijk uitgelegd en vervolgens wat de verbouwing voor ons thuis zou inhouden. Een week of 5 zouden we in de rotzooi zitten. Daarna zou ons huis in staat zijn om zelf zoveel energie op te wekken als dat we verbruiken. Hierdoor komt onze energienota op nul euro uit”, vat ze grofweg het idee van een NOM-woning samen.


“Natuurlijk zijn nieuwe dingen eng. Ik wil het liefst ook eerst resultaten zien voordat ik in iets nieuws geloof. Maar als je iets nieuws of anders niet eens een kans geeft, kun je beter zwijgen.” José vertelt dat ze aanvankelijk best sceptisch was, maar NOM intussen heeft omarmd. “Elkaar een beetje tegemoet komen, is volgens mij de manier om nieuwe zaken in je leven toe te laten.”

Van heel sceptisch naar heel postief

De Vlijmense vertelt dat ze voor de NOMaanpassingen ook al energiebewust bezig was. “Met spaarlampen en met onze kinderen energiebewust opvoeden.” De eerste energienota na de NOM-aanpassingen moet ze nog ontvangen. Maar verschillen merken de bewoners al volop. “Ik was echt heel kritisch, maar mijn algemene ervaring is heel positief. Ik hoef ’s avonds de verwarming niet meer uit te zetten. En op warme dagen is het een stuk koeler binnen. Het klimaat in huis is heel anders dan vroeger. Dat valt me 100% mee.”

Nieuwe zaken in huis

Volgens José vraagt NOM erom dat je op een andere manier naar je woning kijkt en hier en daar je leefstijl erop aanpast. “Natuurlijk moet ik wennen aan het feit dat ik geen verwarming of gasaansluiting meer heb en dat ik niet meer hoef te luchten en op inductie kook. Maar dat hoort bij NOM. Neemt niet weg dat ik gevoelsmatig af en toe gewoon het raam of een deur open wil kunnen zetten. Het bijzondere vind ik dat twee luchtgaten in de muur voortaan mijn complete woonkamer verwarmen. Je voelt die luchtstroom niet. Het is gewoon aangenaam warm als het nodig is en koel als het koel moet zijn. En dan die buitengevel. Het is alsof we in een splinternieuw huis wonen!”

Wat opvallend is

Wat José opviel was dat de werklieden zo schoon werkten. “Bij de voordeur deden ze steeds hun werkschoenen uit en ruimden elke dag alles keurig op, zodat de overlast beperkt bleef. Ik had veel meer rommel verwacht.” Er waren ook zaken die niet meteen goed zijn gegaan. “Het kastje met alle energiewaarden hangt in mijn gang midden op de muur. Dat had ik liever in de meterkast gehad. Of beter nog: geen kastje en via een app alle informatie aflezen. En aanvankelijk was de vloer in de hal te hoog geworden voor de voordeur, maar dat is netjes opgelost. Het is natuurlijk ook lastig om al die nieuwigheden in te passen in een huis van 30 jaar oud. Dan kun je als bewoner overal moeilijk over gaan doen, maar je moet vooral beseffen dat je erop vooruit gaat dankzij NOM. Wij zijn in elk geval zeker tevreden.”

In de smaak gevallen
De woningen die nu zijn gerenoveerd, vallen in de smaak. Vanaf het najaar van 2017 gaat de tweede fase van start: 56 andere woningen gaan dezelfde transformatie doormaken in deze wijk. Het tweede project voor Woonveste wordt verzorgd door onder andere Com Zone Architect uit Esch voor de uitstraling en Renolution voor de realisatie van de renovatie. Net zoals bij de huidige 16 gerenoveerde woningen zullen ook de 56 andere woningen worden voorzien van prefab gevelelementen, waarop gevelisolatiesysteem StoTherm Classic wordt toegepast, afgewerkt met minerale steenstrips aan de voor- en achterzijde van de woningen. Daarnaast worden de kopgevels afgewerkt met sierpleister, de traditionele Stolit.

Tekst over bewoonster: "Woonvenster, uitgave 3, 19e jaargang, september 2017"

Referentie

_m7a2417_web

Een transformatie van een verouderde en onzuinige woning naar een NoM-woning met een luxe uitstraling. Lees de referentie op onze website voor meer informatie.

Woonveste

woonveste_drunendrunenafrikalaan_4ef5_1

Dit artikel is afkomstig uit het blad 'Woonvenster' van wooncorporatie Woonveste uit Drunen. Benieuwd naar het hele artikel? Klik op de link en lees meer over het verhaal van José.

Sto-Steenstrips

_m7a2443_web

Diverse soorten minerale steenstrips hebben gezorgd voor een opvallend gevelbeeld in de vormgeving van dit project. Sto-Steenstrips bieden talloze mogelijkheden.