Terug

MSG De Garve, Lochem (NL)

Project

MSG De Garve

Gereed

2017

Architect

19 het atelier, Zwolle

Applicatie

TBOR, Rijssen

Opdrachtgever

MSG De Garve

Producten

StoTherm Classic met Stolit en Sto-Ecoshapes

Foto's

Ronald Tilleman, Rotterdam

De locatie waarop het nieuwe Meerscholen Gebouw (MSG) De Garve in Lochem moest worden gebouwd, was krap. De ronde hoeken van het ontwerp van Architectenbureau 19 het atelier wisten de onhandige kavelgrenzen te ontwijken. Tegelijkertijd bood het ontwerp ruimte voor een verfrissende samenwerking met de leerlingen van de Prins Hendrikschool en de Meester Propschool, twee afzonderlijke scholen die beide in het nieuwe schoolgebouw ondergebracht worden. Een belangrijke rol is weggelegd voor de BENG-gevels van het gebouw: niet alleen als passende oplossing binnen een hoge duurzaamheidsambitie en het beperkte budget, maar ook vanwege de individuele vormgeving van het gebouw.

Individuele vormgeving met Sto-Ecoshapes

Direct in het oog springt de eigenzinnige gevel, die doet denken aan wuivende graanhalmen. Gebaseerd op tekeningen van Esscher ontwikkelde Architectenbureau 19 het atelier een patroon van vlakvullende vijfhoeken in verschillende kleuren, gecombineerd met een sierpleister afwerking. De kleurstelling van de materialen wordt gereflecteerd in de omliggende bebouwing, die vooral uit metselwerk is opgetrokken. De toepassing van Sto-Ecoshapes maakte deze individuele vormgeving mogelijk: deze prefab stucelementen zijn vorm te geven op het gebied van formaat, kleur, vorm en textuur.

Hoge duurzaamheidsambitie

Al op voorhand was duidelijk dat er een gering budget voor de nieuwbouw beschikbaar was, terwijl de hoge duurzaamheidsambitie er niet om loog. Door de afgeronde hoeken en compacte vorm van het gebouw werd het lastige perceel optimaal gebruikt. Triple beglazing, vloer- en luchtverwarming, een gebalanceerde ventilatie en vooral buitengevelisolatie systeem StoTherm Classic realiseren een EPC waarde van 0,983, waarmee De Garve voldoet aan de BENG-vereisten. Zo is het schoolgebouw klaar voor de toekomst, waar trouwens de namen van de kinderen en architecten in meegaan. Nog voor het gevelisolatiesysteem werd verlijmd, vereeuwigden zij hun initialen in het skelet van MSG De Garve.

Locatie