Terug

Passiefhuis, Ooijen (NL)

Project

Passiefhuis

Gereed

2010

Architect

Ariëns en Schamp Architectenbureau BNA

Opdrachtgever

Private eigenaar

Producten

StoTherm Wood

Foto's

Norbert Duijvelshoff, Abcoude

De opdrachtgevers van dit passiefhuis hebben een ruime vrijstaande woning met bijgebouw gerealiseerd. Ariëns & Schamp Architectenbureau BNA is verantwoordelijk voor het ontwerp. Uitgangspunt in het ontwerp en tijdens de realisatie van de woning is het passiefhuisconcept, waarbij dankzij een uitgekiend ontwerp, een zeer goede isolerende en kierdichte gebouwschil, een zorgvuldige materiaalkeuze, detaillering en uitvoering een woning ontstaat die een zeer laag energieverbruik kent en daarbij een gezond en zeer comfortabel binnenklimaat heeft.

De langgerekte hoofdvorm van de woning volgt uit het beeldkwaliteitsplan, dat is opgesteld en waarbij gesteld is dat de nieuwe bebouwing wat betreft geometrie aansluiting vindt bij de karakteristieke langgevelboerderijen. Het dak, de noordgevel en de vloer vormen samen een doorgaande isolatieschil van zo‘n 45 cm dikte en wikkelen het huis als het ware in. Om dat zichtbaar te maken, is de begane vloer als een verhoogde plaat vormgegeven en steken de Noordgevel en daken voorbij de terug liggende zijgevels. De berging is in dezelfde grondvorm uitgevoerd, maar is niet geïsoleerd.

Een compacte vorm, met zo min mogelijk erkers, dakkappellen of uitbouwen is een belangrijk uitgangspunt bij passief bouwen. In dit woonhuis werd op twee punten afgeweken van dit principe. In de voorgevel is een dakkapel boven de trap geplaatst en ook steekt de keuken iets uit de gevel. Het dak van de keuken is ter plaatse van de entree doorgezet in een luifel, zodat een overdekte entree ontstaat.

Het huis is zon-georiënteerd en ligt met de tuingevel op het Zuid-Zuidwesten (22 graden uit het Zuiden). In de Zuidgevel, die net als de Oost- en Westgevel afgewerkt is met wit stucwerk, is veel glas aanwezig, zodat de zon –vooral tijdens de wintermaanden- ver in de woning kan binnendringen. Om zoveel mogelijk energie de woning binnen te laten, is drielaags-glas met een zeer hoge helderheid toegepast. Dit glas is geplaatst in speciale samengestelde kozijnen met een aluminium/schuim afwerking aan de buitenzijde en een houten afwerking aan de binnenzijde. De ruimten die verwarmd moeten worden, zoals de woonkamer en slaapkamers, zijn aan de Zuidzijde gesitueerd. Alles in het ontwerp is gericht op het reduceren van warmteverlies en het optimaal benutten van zonne-energie voor het verkrijgen van een laag energieverbruik en een gezond en comfortabel binnenklimaat.

Locatie

Slechts €250 stookkosten per jaar.

still_passiefhuis_ooijen

"De vaste lasten zijn heel laag." Eén van de redenenen waarom de bewoners van dit passiefhuis in Ooijen geen spijt hebben van hun woning. Bekijk het volledige interview van Woontlekker hier.